Elektrikerstrejk från 2 maj

2007-05-02 15:03:36
Klockan 5 på morgonen onsdagen den 2 maj gick 75 elektriker på några elfirmor vid LKAB i Kiruna ut i strejk.

Den övertidsblockad som omfattat flertalet av de 20 000 elektrikerna inom installationsområdet (utom de anställda i EIAB) har inte räckt.
– Väldigt lite har hänt både i nyckelfrågan om avtalskontrollen och andra frågor, säger Elektrikerförbundets vice förhandlingschef Arne Dufåker till Offensiv om de senaste dagarnas förhandlingar.

Upptrappning

Att medlarna den 2 maj tar ny kontakt med parterna väntas inte denna vecka stoppa strejken vid LKAB. För att hindra nästa steg med strejk för 200 elektriker vid ett tjugotal andar elfirmor nästa vecka därpå krävs en tydlig reträtt från elarbetsgivarna i EIO och Svenskt Näringsliv.
Mycket står på spel enligt facket. ”Ideologiskt handlar konflikten om att arbetsgivaren vill diktera vilket lönesystem elektrikerna ska ha, hur det ska hanteras, bevakas och tolkas. Ackordssystemet har gett en extra löneutveckling på minst ca 25 000 kronor mer om året jämfört med traditionell månadslön”, skriver förhandlingschefen Ronny Wenngren.
Förbundet har också dömt ut det medlarbud som presenterades den 24 april som ett arbetsgivardokument, ”som dessutom var sämre än industriavtalet”.

”Inget positivt”

– Ackordskontrollen, ca 27 miljoner om året, slantade de av med tre miljoner utbetalda under tre år. Vi såg inga positiva skrivningar på traktamentesboendet, lägsta lönerna, arbetstidsförkortningen, pensionen eller fördelningen av löneutläggen, kommenterar Wenngren.
Arne Dufåker hävdar att Elektrikerförbundet har öppnat konflikten mjukt för att inte i onödan skada industrin som ”tredje man”. Därför har man också undantagit ett 50-tal medlemmar vid el- och installationsbolaget EIAB från strejken vid LKAB.

EIO gör ont värre

I sitt motvarsel om övertidsblockad och lockout av elektriker som omfattas av förbundets arbetsnedläggelse även inkluderar arbetsgivarna i EIO även det icke strejkvarslade EIAB. Detta ses av Elektrikerförbundet som en manöver för att göra ont värre och på så sätt vända industriföretagen och opinionen emot förbundet.
– Det är EIO som öppnat för möjligheten att stänga industrin, och då får vi väl se vad vår näste åtgärd blir om det behövs…, varnar Dufåker.
EIO och Svenskt Näringsliv har som elektrikerfacket ser det av ideologiska skäl velat hamna på kollisionskurs kring ackordskontrollen som ett uppföljningsnummer av byggbranschens granskningsavgifter.

”Högsta Väktarrådet”

– Vi upplever nu att politiska och ideologiska intressen, styrda från Högsta Väktarrådet (Svenskt Näringsliv) tagit över tamburmajorstaven från EIO. De siktar in sig på ett lagom stort LO-förbund och kör hela propagandamaskineriet. Givetvis kommer de inte att lyckas, säger Ronny Wenngren.
– Vi kan alltid räkna med full uppställning bland de våra, säger också Arne Dufåker.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!