Elevstrejk på Kulturama 8 mars

2017-03-09 17:01:50

foto: Natalia Medina
Agnes och Smilla

Som en del av den internationella kvinnostrejken gick elever på Kulturama i Stockholm ut i strejk på 8 mars. Strejken pågick i en och en halv timma och tiden fylldes med, i många fall spontana, tal från elever. 

Det började med att Klara Tesch hälsade alla välkomna samt läste upp Feministiska aktionsgruppens manifest, och Evan Marnby berättade om att kvinnostrejker genomförs i 54 länder. Därefter följde omkring 15 till 20 spontana tal:
– Sverige är världens fjärde mest jämställda land, ändå finns här så mycket orättvisor. Jag vet att även på den här skolan tjänar de kvinnliga lärarna mindre än de manliga.

Många av talarna vittnade om hur de eller deras vänner blivit utsatta för sexism och sexuellt våld.
– Allt för många vänner har varit med om våldtäkter. Och det som sen händer i rättssalen är att våldtäkt – år 2017 – inte ses som ett riktigt brott. Vi ska inte behöva vara rädda när vi går hem.

Strejkmanifestationen höll först till i skolans café/konsertlokal, men gick efter en timme ut och fortsatte med talen på lastkajen utanför skolan.

Offensiv har pratat med Smilla och Agnes som deltog i strejken.
– Jag är här för att kämpa för kvinnors rättigheter, för de är väldigt förtryckta i samhället idag, sa Smilla.
– Jag tycker det är viktigt att prata om normerna kring könen och psykisk ohälsa bland kvinnor och transpersoner. Att patriarkatet bidrar till att folk mår så fruktansvärt dåligt, sa Agnes.


Offensiv pratade också med Klara Tesch och Tara Lune.
– Vi strejkar för att det är viktigt, kort sagt. Det är bara om vi är högljudda som folk lyssnar på oss!, förklarade Tara.
– Ja, särskilt när vi har en vit cis-man till rektor, och lärare som pratar om ”omvänd sexism” och är problematiska, säger Klara.
De strejkande eleverna var nöjda med hur bra det hade gått, men signalerade också en vilja att fortsätta kämpa tillsammans, att detta inte var en engångsföreteelse. ■
Leo Nobel & Vilgot Karlsson

Elever på Riksäpplet (gymnasium, yrkesutbildningar, SFI och komvux) i Haninge anslöt sig till den internationella kvinno- strejken. Lina Rigney Thörnblom, student och aktiv i Feministiska aktionsgruppen och Rättvisepartiet Socialisterna höll appell.
Manifestationen och strejken fick starkt stöd både från elever och lärare. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!