Elevstrejker mot utvisning

2017-02-22 14:26:10


Zoe och Hanna.

Tre gymnasieskolor i Stockholm – Globala, Rytmus och Kulturama – gick mitt på dagen den 15 februari ut I strejk för att stoppa utvisningen av Jargalsaikhan Itgelt (Jagaa), gymnasieelev på Globala. Över 1 000 elever strejkade. Dagen efter gick även 400 elever på Södra Latin ut i strejk för Jagaas rätt att stanna.

Strejken på Globala:

Kampanjen för Jagaa är centrerad på Globala gymnasiet, där runt 600 elever strejkade.

Jagaa riskerar utvisning till Mongoliet. Trots att han levt i Sverige i nästan sju år och har både familj och vänner här.

De strejkande gick ut på skolgården och höll en manifestation med tal, slagord och musik. Jagaa själv höll ett kort anförande:

– Jag är tacksam för alla mina vänner och alla andra som kommit hit idag, sa Jagaa.

Till sist hölls ett spontant demonstrationståg runt Zinkensdamm. De strejkande marscherade iväg ropandes slagord: ”Strejken fortsätter, Jagaa ska få stanna”.

Otto Boldeman som är en av arrangörerna på Globala berättar mer:

– Jagaa var förut här på sin pappas arbetstillstånd. Tredje gången pappan ansökte om att förnya det fick han avslag för att lönen inte räckte upp till kollektivavtalsnivå. Han tjänade med andra ord för lite för att få stanna i Sverige, bara det är ganska fult.

– Nu när Jagaa är 18 år behandlas hans fall separat, så även om familjen får arbetstillstånd igen så kan han inte stanna på det. Nu överklagar Jagaa själv beslutet att inte ge familjen asyl.

– Vi måste stoppa utvisningen av Jagaa. Han pratar inte ens språket i Mongoliet, det är ett helt absurt beslut att han måste åka dit. Vi demonstrerar tills han får stanna! sa Max Sharifi, en av de strejkande eleverna till Offensiv. 

Strejken på Rytmus:

Flera hundra elever strejkade på musikgymnasiet Rytmus i Sickla. Talkörerna ekade runt skolan och i ett demonstrationståg till köpcentret i närheten: ”Den som flyr har inget val – Ingen människa är illegal!”.

Offensiv talade med Havsa Owino, Venus Rami, Frida Ibring och Sebastian Törnqvist om strejken:

Vad är det viktigaste med strejken?

– Vi vill att Jagaas fall ska uppmärksammas. Det ska inte få finnas att någon inte får vara kvar. Vissa liv är inte mindre värda. Han har bott här i flera år. Vi kämpar samtidigt för alla andra som hotas av utvisning. Sex ensamkommande från Afghanistan har tagit sina liv – det är fruktansvärt.

Har ni demonstrerat eller strejkat förut?

– Ja, vi var med på Black Lives Matter. Vi har också demonstrerat på 8 mars och på 1 maj.

Strejken på Kulturama:

Skolstrejken på Kulturama var en fantastisk uppvisning i organisation och solidaritet. Arrangörsgruppen hade varit runt och informerat samtliga klasser på morgonen. De ropade ut eleverna via megafoner. I en timma och 20 minuter stod de utanför skolan och höll igång med improviserade tal och talkörer.

De räknade noga hur många som deltog och fick det till 370 personer, även ett gäng från högstadiet anslöt. En trupp på 20 demonstranter skickades iväg till Fryshuset, som inte kunnat få till stånd en egen strejk, för att få med sig dem. De kom tillbaka med ett 50-tal elever från ”frysen”.

Claudia var en av de första som tog till orda. Genom megafonen sjöng hon en variant av den gamla kampsången Warszawianka till fullständig tystnad och hänförelse av de strejkande.

– Solidaritet är det viktigaste vi har. För att citera en låttext: ”Solidaritet är vårt starkaste vapen, solidaritet leder oss till segerns dag”. Nästa val får de flesta av oss rösta, då måste vi stå emot att hatet och utanförskapet växer, sa Claudia.

Röster från Kulturama

Zoe och Hannah:

– Vi visar att vi bryr oss. Jagaa ska känna att han inte är ensam. Vi kan göra skillnad tillsammans. När kvinnor inte ens hade rösträtt så var det genom att gå samman som vi fick den rätten.

Alicia, Jessica, Annie:

– Det handlar om att alla har rätt att vara här. Politiskt så blåser det högervindar och det måste vi sätta oss emot. Några av oss har demonstrerat förut, t ex den transsexuella ockupationen. Det behövs just aktioner, prat räcker inte. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!