Elise måste få stanna

2011-05-18 12:16:20
Elise Salay har varit i Sverige i sex år. Nu vill Migrationsverket utvisa henne till Kongo och låsa in henne i förvar medan hennes överklagan behandlas. Därför har nu har kampanjen Utvisa inte Elise startats.

Elise Salay studerade sociologi vid universitetet när hon tvinga­des fly från Kongo år 2000. Militär och polis hade förföljt och trakasserat henne och flera av hennes vänner hade kidnappats och försvunnit.
Elis är medlem i den kongo­lesiska före­ningen KongoMoko som sprider kritisk information om president Joseph Kabila. Hon finns med på bilder, filmer och har bloggat om styret i Kon­go, vilket gör det farligt för hen­ne att återvända.

Kriget i Kongo tog slut 2003, men läget i landet är fortfarande instabilt. Human Rights Watch, Amnesty international och FN har påpekat att de som kritiserar president Kabila riskerar hårda repressalier.
Svenska media uppmärksammade nyligen en rapport som visar att fler än 1 000 kvinnor våldtas varje dag i Kongo. Större delen av våldtäkterna utförs av polis eller militär, men antalet våldtäkter som utförs av civila män har stigit drastiskt se­dan krigets slut. Från att ha varit en systematisk strategi av olika miliser och även statsarmén för att ingjuta rädsla hos och kuva medborgarna har det sexuella våldet mot kvinnorna även blivit en del av vardagen.

I Kongo är rättssäkerheten satt ur spel och de som motsätter sig regimens styre riskerar både sig själva och sina familjer.
Trots detta fortsätter Sverige att utvisa flyktingar till Kongo. Elise har nyligen fått avslag på sin asylansökan och nu vill Migrationsverket spärra in henne i ”förvar”, d v s häktet, under ti­den som hennes överklagan behandlas.
Elise har bott och arbetat i Sverige i sex år och fortsätter här att vara politiskt aktiv. Hon engagerar sig både i det politis­ka läget i Kongo och flyktingars situation i Europa.
Den 20 mars anordnades en uppmärksammad nationell protestdag mot den inhumana flyktingpolitik som Sverige bedriver.
Idag anses flyktingar från Irak, Afghanistan och Kongo inte ha nog skäl för att beviljas uppehållstillstånd, därför behövs en ny rörelse för amnesti för gömda flyktingar.

Kampanjen Utvisa inte Elise, som har startats av Rättvise­partiet Socialisterna i södra Stockholm, samlade in över 200 namnunderskrifter under de två första aktiviteterna i Farsta centrum i fredags och lördags.

Natalia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!