Emhart Glass avskedar i Sundsvall och flyttar produktion till Malaysia

2012-11-28 15:44:39
En morgon i mitten på november fick personalen på Emhart Glass i Sundsvall besked att 160 av de cirka 260 anställda varslas. Det var ett chockbesked för de anställda.

Emhart Glass är ett företag som gör maskiner för tillverkning av glasflaskor och glasburkar. Företaget har en lång historia i Sundsvall, bland annat under namnet Sundsvalls verkstäder som startades 1897.
På 1950-talet köptes det upp av sin nuvarande ägare Emhart som är ett internationellt företag med verksam­het i Asien, Europa och USA.

Neddragningarna i Sundsvall beror på att en del av produktionen ska flyttas till Malaysia. Detta verkar bero både på att man vill utnyttja den billigare arbetskraften och ­också att man vill komma närmare marknaden i Asien. Varslen beror på att man flyttar delar av produktionen till en av fabrikerna i Malaysia. Det handlar om 95 arbetare och 65 tjänstemän som varslas.
Planerna innebär inte, enligt ledningen, att man ska lägga ned i Sundsvall utan man ska vara kvar och fokusera på mer avancerade högteknologiska maskiner.
Företagets österrikiske vd Martin Jetter och vice vd:n Christer Hermansson förklarade läget ganska krasst på presskonferensen.
De förklarade att omställningen beror på det ekonomiska läget i världen. Tillväxtmarknaderna finns i Asien, menade han. Där är även lönekostnader m m lägre än i Sverige.
– När det gäller lönerna i ­Malaysia, handlar det om en femtedel, säger han till Sundsvalls Tidning.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!