En avgörande vecka i sopstrejken

2017-07-10 18:29:13
Sopstrejken fortsätter och idag (måndag den10 juli) väntade även de sopgubbar som arbetar för Liselotte Lööf i Stockholm med att hämta sopor i väntan på att de strejkande skulle få ett positivt besked från RenoNorden och Stockholms Vatten.

Men det kom inget besked, vilket bara kan tolkas som att Reno Norden väntar på att Arbetsdomstolen (AD) senare i veckan ska ge ska ge bolaget rätt att avskeda de strejkande. Enligt de strejkande kan en sådan AD-dom komma på fredag.
Sopstrejken är inne i en avgörande vecka och sopgubbarna behöver stöd.
_ Vi har fått stöd. Idag kom exempelvis de städare som demonstrerade igår mot att de avskedats efter att MTR tagit över pendeltågtrafiken hit för att ge sitt stöd, berättar Fransisco en av de strejkande.
Trots tilltagande sopkaos och att sopgubbarna hos Liselottes Lööfs, som hämtar sopor centrala Stockholm, Enskede och Hägersten, väntade till klockan 14 idag innan man började rulla ut bilarna så kommer inga signaler från Reno Norden och Stockholm Vatten om att man vill ha lösning.
Inte heller hörs något från den röd-rön-rosa majoriteten i Stockholm stad som är ytterst ansvarig för den senaste upphandlingen som Reno Norden vann och som innebar lönedumpning och ökad arbetsbörda samt en förhatlig nyckelinventering. Stockholms Vatten inför övertagandet den 1 oktober krävt att Reno Norden ska göra en inventering och märkning av alla nycklar, vilken påbörjats.
Det är denna upphandlingsskandal som är strejkens upprinellse.
Sophämtningen borde återkommunaliseras, säger Jan Spanedal, som är fackklubbsordförande för Transport på Reno Norden i ett samtal med Offensiv.


Allt stöd till de strejkande och deras krav på: Ingen nyckelinventering, löneavdrag, stämningar, avsked, eller lönesänkningar. Behåll personalen vid entreprenörsbyte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!