En budkavle som rör om

2012-06-02 01:10:20


Hundratals slöt upp bakom banderollen i Stockholms vänstertåg under årets 1 maj-firande.

Budkavlen för Välfärd utan vinst har direkt efter lanseringen i lördags på Aftonbladet Debatt mötts av ett enormt intresse. Budkavlen har när detta skrivs på knappt tre dagar rekommenderats av 3 387 personer, medan debatten följs av 5 290 personer.

”Detta upprop har jag väntat på länge, instämmer till 100 procent. Säger bara äntligen någon reagerar. Ställer sedan frågan till Socialde­mokraterna törs ni hålla med?”, heter det i en av hundratals kommentarer.
Att även kända socialdemokrater som den f d S-riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand och fackligt ­aktiva skrivit under tillsammans med både vänsterpartister, andra aktivister och kulturpersoner oroar samtidigt vissa högersocialdemokrater, varav en del har nära band till Svenskt Näringsliv och dess lobbyverksamhet.

Budkavlen har också direkt utsatts för krypskytte av debattörer på S-bloggar som Stig-Björn Ljunggren och Jan Andersson, som ogillar Bengt Silfverstrands samarbete med aktivister ur vad den sistnämnde kallar ”avgrundsvänstern”.
I kommentarsfältet till debattartikeln i Aftonbladet skriver Ljunggren flera inlägg. Ett lyder så här:
”Texten är ett skolexempel på hur trotskistiska ’övergångskrav’ formuleras, alltså att man ställer upp mål som folket kan mobiliseras att kämpa för, men samtidigt är kraven omöjliga att genomföra utan att det kapitalistiska systemet avskaffas. Folket ska således lockas med i en rörelse som verkar vettig, byggd på lagom blandning av sunt förnuft och populism, för att sedan, steg för steg, vallas in i en revolutio­när omdaning av systemet. Det är ett sätt att flyga under radarn som trotskisterna försökt praktisera. Att det inte går så bra att öppet deklarera sina avsikter vet vi från valresultaten, trottepartiet fick 1 500 röster, trots att de har duktiga företrädare, gör ett fantastiskt fackligt arbete och finns med och driver varje populistisk demonstration och proteströrelse sedan tre decennier tillbaka.”

Ljunggren gör sedan sitt bästa för att slå in en kil mellan vänsteraktivister med olika rötter:
”Det som förvåntar mig är att riktiga kommunister som Sven Wollter springer med i det trots­kistiska sällskapet. Att vänstersos­sar gör det är dock inte förvånan­de, de har sällan samma politiska skolning som vi förväntar oss av en riktig kommunist.”
Frågan är på vems uppdrag dessa ”fria debattörer” agerar.
Privatiseringsvännen Stig-Björn Ljunggren hör, liksom S-bloggaren Erik Laakso som kommenterar budkavlen med att ”trotskister söker ånyo splittra arbetarrörelsen”, till de S-märkta debattörer och PR-konsulter som har avslöjats med att ha nära band till PR-byråer som Grayling, Prime och Svenskt Näringsliv.

Bengt Silfverstrand tar dock lätt på det här försöket att splittra budkavlen och har bett oss publicera denna kommentar till de små giftpilarna på S-bloggar:
”Kamrater i kampen mot vinster i välfärden!
Jag har förstås noterat att jag av några socialdemokrater kritiserats för att jag lierat mig med avgrundsvänstern. Låt mig klart deklarera att jag tar synnerligen lätt på dessa anklagelser. Jag möter dagligen socialdemokrater ute i våra föreningar och folk på gator och torg som uppmärksammade och gladdes åt inslaget i TV 4 i söndags.  Vi har ett starkt stöd för vår sak bland allmänheten inkluderande det socialdemokratiska fotfolket.
Jag hoppas och utgår därför ifrån att vi även framöver ska kunna kämpa sida vid sida i kampen för att få bort månglarna ur välfärdsverksamheterna.
Bästa hälsningar
Bengt S”

Vi ”offensivare”, som bara är en del av de många som stödjer budkavlen, känner oss såklart lite smickrade när Ljunggren i en senare kommentar beskriver vårat ”gäng” som ”framstående aktivister i facket och som givit ut 1 000 nummer av sin ganska välskrivna tidning”. Liksom när han sedan skriver ”jag medger att det måste ses som en stor framgång från er sida att ni fått LO att vilja avskaffa vinster inom det välfärdsindustriella komplexet”.
Men vi vill påpeka att det är Bengt Silfverstrand som själv har skrivit utkastet till de rader i budkavlen som Stig Björn Ljunggren kallar trotskistiska – idéer som även S i Skåne står bakom och som nu har antagits i en snarlik form även på ­LO-kongressen!

Att sedan kampen mot vinster i välfärden för att segra kan komma att kräva en rejäl kamp med Svenskt Näringsliv, Almega och ­Vårdföretagarna med flera om makten över kapitalet kan ju Ljunggren ha rätt i, men det kanske man inte behöver vara ”trots­kist” för att inse.
En annan av de mest flitiga S-bloggarna som har dragit på sig kritik är det f d kommunalrådet Thord Oscarsson i Härnösand, som försvarar sitt tilltag att publicera en hel Offensivartikel, ”Nya vindar gör maj till protestmånad”, med att ”jag citerar kloka synpunkter oavsett ursprung”.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!