
Investerarna drar sig ur en efter en. På kort tid har nu 40 procent av dem dragit sig ur projektet i finska Pyhäjoki.
Möjligheten att projektet går i stöpet ökar och Lena Lagerstam från Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken säger till Norrländska Socialdemokraten (NSD) att det är ett mycket glädjande besked.
Den ekonomiska krisen i Europa är anledningen till att Eon avyttrar sitt ägande på 34 procent i företaget Fennovoima som står bakom projektet.
Samma tendenser har synts t ex
i Storbritannien där banken Citygroup i en rapport har avrått från byggandet av tio nya kärnkraftverk av ekonomiska skäl. Investeringskostnader för nybyggen och nya projekt är enormt höga med den följden att fördyringar eller driftstopp kan knuffa hela ekonomin utför det stup som den redan står inför.
Ett annat finskt kärnkraftverk, nybyggda Olkiluoto, har enligt tidningen Ny teknik ökat kostnaden för bygget från 3 miljarder euro (25,8 miljarder kronor) som planerat till 5,3 miljarder (45,6 miljarder kronor). På samma gång som kostnaderna för kärnkraftsbyggen ökar, pekar siffrorna på att kraftbolagen inte kan täcka kostnaderna för slutförvaringen av avfallet.
Parallellt med ökade kostnader har utveckling och forskning fortfarande inte ett enda alternativ för säkra kärnkraftverk eller säker slutförvaring.
Men trots förödande olyckor som Fukushima och Greenpeace senaste rapport som avslöjar riskerna med svenska kärnkraftverk, fortsätter energibolagen och regeringen att hetsa för att bygga nya kärnkraftverk.
Det vi inte äger kan vi inte kontrollera, därför måste energibolagen förstatligas. Det pekar inte minst Greenpeace rapport om svensk kärnkraft på, där avslöjandena visar på brister allt ifrån att sprängdeg har påträffats inne på ett kärnkraftverk till att säkerhetskontroller inte är pålitliga eller får påföljder.
Energijättarna bör omedelbart förstatligas och styras demokratiskt. Kärnkraften måste avvecklas för en omställning till grön energi. Vi kan inte fortsätta att leva med den överhängande risken att en enda olycka kan ödelägga flera större städer.
Raymond Ohlson