En efter en hoppar av världens största kärnkraftsbygge

2012-10-31 15:42:41
Planerna på världens största kärnkraftverk i Pyhäjoki kan kantra p g a att finansiärerna drar sig ur en efter en. Kärnkraftslobbyisternas sista argument om att kärnkraften är billigare slås i spillror gång på gång. Nya kärnkraftsprojekt blir allt dyrare och även kapitalister menar att nybyggen kan stjälpa hela ekonomier.

Investerarna drar sig ur en efter en. På kort tid har nu 40 procent av dem dragit sig ur projektet i finska Pyhäjoki.
Möjligheten att projektet går i ­stöpet ökar och Lena Lagerstam från Nätverket Kärnkraftsfritt ­Bottenviken säger till Norrländska Socialdemokraten (NSD) att det är ett mycket glädjande besked.
Den ekonomiska krisen i Europa är anledningen till att Eon avyttrar sitt ägande på 34 procent i företaget Fennovoima som står bakom projektet.
Samma tendenser har synts t ex
i Storbritannien där banken Citygroup i en rapport har avrått från byggandet av tio nya kärnkraftverk av ekonomiska skäl. Investeringskostnader för nybyggen och nya projekt är enormt höga med den följden att fördyringar eller driftstopp kan knuffa hela ekonomin utför det stup som den redan står inför.
Ett annat finskt kärnkraftverk, nybyggda Olkiluoto, har enligt tidning­en Ny teknik ökat kostnaden för bygget från 3 miljarder euro (25,8 miljar­der kronor) som planerat till 5,3 miljarder (45,6 miljarder kronor). På samma gång som kostnaderna för kärnkraftsbyggen ökar, pekar siffror­na på att kraftbolagen inte kan täcka kostnaderna för slutförvaringen av avfallet.
Parallellt med ökade kostnader har utveckling och forskning fortfarande inte ett enda alternativ för säkra kärnkraftverk eller säker slutförva­ring.
Men trots förödande olyckor som Fukushima och Greenpeace senaste rapport som avslöjar riskerna med svenska kärnkraftverk, fortsätter en­ergibolagen och regeringen att hetsa för att bygga nya kärnkraftverk.
Det vi inte äger kan vi inte kontrollera, därför måste energibolagen förstatligas. Det pekar inte minst Greenpeace rapport om svensk ­kärnkraft på, där avslöjandena visar på brister allt ifrån att sprängdeg har ­påträffats inne på ett kärnkraftverk till att säker­hetskontroller inte är pålitliga eller får påföljder.
Energijättarna bör omedelbart  förstatligas och styras demokratiskt. Kärnkraften måste avvecklas för en omställning till grön energi. Vi kan inte fortsätta att leva med den överhängande risken att en enda olycka kan ödelägga flera större städer.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!