En förödande flyktinglag införd

2016-06-22 11:03:06

foto: Natalia Medina
Ylva Gripenfelt.

Den 21 juni beslutade riksdagen att anta den horribla flyktinglagen som innebär ett frontalangrepp mot flyktingar. De möttes dock av en arg protest.

Folkkampanj för Asylrätt hade kallat till en manifestation utanför riksdagen den 21 juni, samma dag som riksdagen skulle fatta sitt beslut. Talarna på plats riktade en skoningslös kritik mot den inhumana flyktingpolitiken som regeringen står för och framförallt mot Stefan Löfven.
Särskilt kritiserades han för sitt hycklande tal i september, där han hävdade att ”mitt Europa bygger inga murar” – för att sedan vara ledande i EU:s allt högre och farligare flyktingmurar.
Även att han vill gå i Prideparaden möttes av kritik från bland annat Oleg Ivanov från RFSL, eftersom hbtq-flyktingar drabbas särskilt hårt av de inskränkningar av asylrätten som riksdagen beslutade om.
Omar Makram, flykting från Egypten, sade att ”Det kommer att behövas en revolution för att stoppa regeringen”.

Själva förslaget inne i riksdagen röstades igenom med stor marginal: 240 ledamöter röstade ja, 45 nej, 30 avstod och 34 var frånvarande. Noterbart är att fyra MP:are gick emot partilinjen och röstade emot lagförslaget.
Offensiv har tidigare skrivit om de förödande attacker som lagförslaget innebär. Kortfattat innebär det tidsbegränsade uppehållstillstånd, att ”Övriga skyddsbehövande” (som bland annat innefattar många hbtq-flyktingar) inte längre ska få uppehållstillstånd, att familjeåterförening förhindras, att synnerligen ömmande omständigheter avskaffas, att tillstånden vid verkställighetshinder ska begränsas till 13 månader samt massutvisningar.
När beskedet om att riksdagen hade fattat beslutet kom möttes det av sorg och ilska av de protesterande. En tyst minut hölls, men positivt var att alla kände en sak gemensamt: Kampen fortsätter.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer aldrig att sluta kämpa för allas lika värde och för rätten till asyl. Efter RS listöverlämning kommer vi nu att påbörja en kampanj med krav på att den nya flyktingfientliga lagen rivs upp och att asylrätten återinförs.


”Lagen drabbar flyktingar extremt hårt”

Under manifestationen mot regeringens försämringar för flyktingar pratade Offensiv med några av de protesterande.

1. Varför är du här idag?
2. Vad känner du en dag som idag?
3. Vad tycker du att vi bör göra nu?


Ylva Gripenfelt:

– Det är ett fruktansvärt lagförslag som riksdagen röstar för nu som drabbar flyktingar extremt hårt och gör samhället mindre demokratiskt. Vi måste stå upp för de som är i nöd.
– Jag känner en viss sorg och uppgivenhet, tidigare kände jag ilska.
– Vi måste arbeta för förändring på den plats där vi befinner oss genom att till exempel prata med vänner och arbetskamrater. Tystnad är förödande!


Joar Forsell:
– Jag är här för att manifestera mot riksdagens inhumana flyktingpolitik. De barn som nyligen blev skjutna av polis i Turkiet är en konsekvens av den här sortens politik.
– Jag känner frustration för vi är så många politiskt aktiva som står för en human flyktingpolitik, men det verkar som att riksdagen går mot en populistisk riktning.
– Vi behöver stå upp för att öppna gränserna – människoliv är det viktigaste av allt.


Ninel Barrios Pizarro:
– Det är min skyldighet att vara här och protestera mot riksdagens politik. Jag anser att alla människor ska ha rätt att leva ett tryggt liv. Min familj flydde till Sverige och flykten blev som ett arv för mig.
– Jag har en viss känsla av obehag för att det inte är så många som är här och demonstrerar idag, men samtidigt gör det mig jätteglad att se alla människor som är här och tar ställning.
– Vi måste trösta varandra och vara extra lyhörda för de som lever med eller omkring oss, eftersom det här riksdagsbeslutet betyder att många människors anhöriga och vänner kommer att må väldigt dåligt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!