En lyckad Hyresgästernas dag i Västra Sverige

2018-05-09 10:27:58


Ett av hyresgästföreningens infotält.

På tio platser i regionen uppmärksammades Hyresgästernas dag den 5 maj med möten och manifestationer när Hyresgästföreningen Västra Sverige tog upp bostadspolitiken inför valåret 2018.

Bostadspolitisk politikerdebatt och vittnesmål om den ökande bostadsbristen och hemlösheten var några av programpunkterna när Hyresgästernas dag uppmärksammades i Göteborg. Dagen och platsen var väl vald, då det var årsdagen av hungerupproret då 40 000 deltog i Göteborg 1917. Scenen stod i anslutning till den staty som rests till dess minne.

Sara Berlin från Angeredsföreningen var dagens konferencier. Först ut var Åsa Vilo från Stadsmissionen som talade om barnhemlösheten – ett gripande vittnesmål om bostadsbristens mest skrämmande konsekvens.
Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige, inledde med att citera texten på statyn: ”Till minnet av de som kämpade för bröd, rättvisa och frihet. Vad de vann, det ärvde vi och arvet det förpliktigar” och fortsatte:
– Hungerdemonstrationer och potatisrevolutioner var avgörande händelser som ledde fram den svenska demokratiprocessen. Allmän och lika rösträtt vanns som ett direkt resultat av masskamp och hot om revolution. Varje demokratisk utvidgning av våra rättigheter är en följd av social kamp från folk- och arbetarrörelsen. Det finns krafter som vill avskaffa den demokrati som vår rörelse har kämpat sig till. Det är därför vår skyldighet att använda vår röst, annars använder andra vår tystnad.
Ove Sernhede talade om det systemskifte som skett i Sverige:
– Vi är långt ifrån synen på bostaden som en social rättighet. Bostaden har blivit en vara som vilken som helst. Efter 1990-talets systemskifte är det inte människors behov av bostäder som styr bostadsbyggande, utan marknaden. 


På Arena Första Lång
i Göteborg organiserades det en bostadspolitisk debatt som var fullsatt. Cirka hundra personer samlades för att lyssna till valduellen mellan åtta av kommunfullmäktiges partier. Det var svårt att särskilja partierna; det är valår och de inbjudna av Hyresgästföreningen var alla överens om bostadskrisens allvar. Men få svar presenterades.
Hyresgästföreningen lovade att göra bostadsfrågan till den viktigaste valfrågan och att hyresgästernas dag var deras upptakt för att nu inleda valkampanjen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!