”En miljon har flytt landet”

2011-09-15 18:21:54
Den 6 september deltog 63 personer på mötet om Honduras organiserat av RS, Info-centrum Honduras, Svensk-kubanska föreningen och Salvadorianska föreningen Oscar À Romero.
Jose Luis Espinoza från den nationella motståndsfronten i Honduras, FNRP, belyste under en timme den fruktansvärda situationen befolkningen befinner sig i.
– Av landets åtta miljoner invånare har en miljon flytt landet, två miljoner är arbetslösa, 700 000 är deltidsarbetslösa, 6 av 10 lever på 14 kr om dagen och 3 av 10 lever på 7 kronor om dagen, berättade Jose och fortsatte:
– Dagligen dör 17 personer av hunger varav 9 av dessa är barn.
– Våldet är ett stort problem som försvårar det politiska arbetet. Under årets sex första månader har 4 300 personer mördats, 84 procent av dem har dödats av lejda mördare.

Bara dagen efter mötet i Göteborg mördades en av FNRP:s kända aktivister, Emo Sadloo, i huvudstaden Tegucigalpa. RS fördömer mordet på Emo Sadloo och på samma sätt fördömer vi samtliga mord på FNRP:s representanter som militärregimen under Lobo genomför.

Mordet på Emo, liksom på de 300 andra ledarna och aktivisterna i FNRP, visar hur allvarligt hotet mot FNRP är.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!