”En ödesfråga för facken”

2008-10-22 21:51:07
Oron för kollektivavtalens framtid stiger i fackliga kretsar inför Sveriges undertecknande av EU:s Lissabonför- drag den 20 november.

– Det här är en ödesfråga för hela fackföreningsrörelsen, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson till Offensiv.
I Gällivare begär Gruvfyran, Byggnads, Gruvklubb 136 Aitik, Handels avd 30 och Kommunal att socialdemokraternas lokala arbetarekommun ska tillskriva samtliga s-riksdagsledamöter i Norrbotten. Krav lyder att Lissabonfördraget inte får skrivas på förrän man har kunnat studera Stråthutredningen om Lavaldomens konsekvenser och ”säkerställt att den svenska modellen gäller (svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad)”.
Mona Sahlin har med stöd av LO-toppen klart deklarerat att s, som ensamma har makt att stoppa ratifice- ringen, tänker skriva på även om Stråthutredningen ännu inte är klar (den ska vara klar den 15 december).
Därmed kör s-ledningen över kravet att vänta på Ståthutredningen in­nan man skriver på, något som LO-kongressen enade sig om efter en hård debatt.

Mot denna linje har hittills ett tiotal socialdemokratiska riksdagsledamöter revolterat. Med en massiv mo- bilisering från facken skulle fler s-ledamöter kunna pressas att tänka om och heller inte bara lägga ned sina röster, utan rösta mot. Lissabonfördraget kan stoppas om v och mp får sällskap av ett 40-tal s-ledamöter.
När LO-ledningen inte reagerar anser Tomas Nilsson att LO-distrikten måste göra det så här ”fem i tolv”.
– När vi gick med i EU fanns det en stor oro för kollektivavtalen i fackföreningarna, men då försäkrades vi om att de inte skulle påverkas. Än är det inte för sent. Klubbar, avdelning­ar och fyra av fem fackliga företrädare som tillfrågats av LO-Tidningen tyck­er att det är fel att skriva på. Då är det LO-distriktens skyldighet att agera, säger han och hoppas att byggfacken ska få stöd av LO-distrikten för en stor demonstration.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!