”En privatvärd skulle höja hyran och dra ner på servicen”

2007-11-21 16:58:30
I lördagsvimlets Högdalen är det många som upprörs över attackerna på allmännyttan.

Vongnongvar Sunthorn bor på Stålbogavägen, där man hotas av privatisering:
– Vi fick en förfrågan om vi ville ombilda till bostadsrätter. Hela 67 procent svarade ”Nej, vi vill inte köpa”. Vi är många ensamstående mammor och pensionärer i huset, vi har inte råd att köpa. Och nu kommer de från stadshuset och ska sälja till en privatvärd. Fastigheten håller på att värderas. Vi har fått papper om besiktningar. Men vi vill inte privatiseras.
– Jag har bott i lägenheten hos Familjebostäder i 32 år, vi har haft det så bra. Bra service och låg hyra. Genom den interna bostadskön har barnen kunnat få lägenheter. Allt detta försvinner nu. Varför ska de ställa till det för alla dess människor? En privatvärd skulle höja hyran och dra ner på servicen.
Ja, risken är uppenbar. Hyreshuset i Högdalen centrum kastar en skugga över platsen där vi står.
Det såldes till det brittiska imperiet Boultbee i våras. I andra centrum där de tagit över har hyrorna chockhöjts så att småbutiker tvingats att packa ihop. Jag och Vongnongvar börjar diskutera om vad som kan göras för att rädda allmännyttan.
– Vi har redan startat med att samla in namn på protestlistor mot privatiseringen, nästan alla skriver på. Dessa ska vi skicka till Kristina Alvendal. Jag tycker att en demonstration mot Alvendal och moderatstyret är en jättebra idé.
En annan hyresgäst kommer förbi och berättar att de boende på Stålbogavägen samma dag har haft ett möte och bestämt sig för att bilda en bostadsrättsförening, ”som en skenmanöver”.
Bostadsrättsföreningen har rätt att säga sitt i frågan.
Om denna taktik ska fungera kräver det att alla hyresgäster är väl informerade och med på noterna. De måste också se en möjlighet till kamp för att vinna rätten att bo i allmännyttig hyresrätt. Därför är det extra viktigt att samlas i gemensamma protester.
Alla som vill diskutera en gemensam demonstration från stadsdelarna mot det politiska styret över de kommunala bostadsbolagen, kom till Socialistiskt Forum på lördag kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41, till workshopen ”Ta makten över allmännyttan”.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!