En provokation för mycket?

2012-09-05 11:38:51


Arne Johansson talade för Välfärd utan vinst på Socialistiskt Forum i Gävle som hölls i helgen.

Alliansens förslag om att uttryckligen erbjuda rut-avdrag även för läxhjälp åt barn till välbärgade föräldrar, upp till och med gymnasiet, möts av upprörda protester som kan bli ett nytt vedträ på brasan för Nätverket välfärd utan vinst inför manifestationerna och folkriksdagen den 17 september.

Aftonbladets avslöjande att rut-avdraget redan innan detta har blivit en guldgruva för läxhjälpsföretag som My Academy Sweden, vars omsättning på fyra år har ökat med 1 900 procent, bidrar till protesterna.
Till de upprörda reaktionerna ­bidrar också uttalandet från Tomas Tobé, moderat ordförande i utbildningsutskottet, som säger att ”det finns många familjer som verkligen vill ge det bästa stödet till sina barn” och att ”många, särskilt i storstadsre­gionerna, lever stressade liv och har svårt att hinna med att ge läxhjälp”.
Vreden i kommentarsfälten går inte att ta miste på. ”Dra åt helvete, rent ut sagt!!! Vill inte ALLA ­normalt fungerande familjer ge det bästa stödet till sina barn??”, skriver en.
Var det inte för att de där rika stackarna skulle hinna med sitt ”livspussel” och sina barn som de redan fått en massa skattesubventionerade rut-avdrag som vi alla får vara med och betala för sin städning, trädgårdsskötseln och allt annat?
Men var finns resurserna till dem som verkligen behöver dem mest när våra skattepengar ska finansiera ­både de riskkapitalbolag som plundrar skolan på hundratals miljoner kronor och de rikas problem med sina livspussel?

Till och med Skolverket har nu tvingats att reagera mot alliansens förslag. ”En skattereduktion skulle ge möjlighet för vissa elever att få stöd i sin läxläsning. Samtidigt ­måste detta vägas mot alternativ-användningen av skattemedel”, skriver ­verket om finansdepartementets PM.
Göran Greider, som blir en av talarna på manifestationen för välfärd utan vinst i Stockholm den 17 september, ser redan ut att få rätt i att det efter förra årets skandaler inom den privatiserade äldrevården i höst blir skolans tur.
Eldsjälen Hasse Nilsson, lärare, musiker och f d huvudskyddsombud för Lärarförbundet på Stockholms skolor, rapporterar också om ett starkt gensvar för Välfärd utan vinsts kampanj på en rad skolor i Stockholmsområdet.

”Grundskolan fyller 50 år, men grundidén om en skola för alla är idag som bortblåst. Vart tog den arbetarrö­relse som kämpade så hårt för att ­alla barn skulle få en likvärdig utbildning vägen?
Idag är skolan en marknad där riskkapitalister tillåts tjäna hundratals miljoner på våra skattepengar genom lärarlösa lektioner, obehöriga lärare och sponsrade material. Samtidigt läggs enorma summor på marknadsföring i en kapplöpning om att locka till sig elever, en kapplöpning som de kommunala skolorna tvingas in i.”
Det skriver lärarstudenten Lina Westerlund och Hasse Nisson tillsammans med högskolelektorn i litteratur P-O Mattsson och biträdande rektorn Alex Fuentes i ett debatt­inlägg till lärarfackens tidningar, som gemensamt uppmanar till bred uppslutning den 17 september.
– Jag märker ett tydligt ökat politiskt intresse sedan i våras på flera av de skolor vi besökt i kampanjen, rapporterade även Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna på måndagens planeringsmöte.

Kampanjen för Välfärd utan vinst möter även ett allt större intresse ute i landet. Höstkampanjer är nu igång i Luleå, Sundsvall och Malmö. Enligt uppgifter på Facebook ska en manifestation för välfärd utan vinst även hållas i Helsingborg, men där den 18 september.
Nätverket Välfärd utan vinst mötte också stort intresse på Socialistiskt Forum i Gävle i lördags. Förslag om att ta upp Budkavle för välfärd utan vinst utlovas i både LO Gävle och LO Bollnäs.
På mötet försäkrade även ordföranden i Sandvikens äldreomsorgsnämnd att man där aldrig tänker anta den så kallade LOV:en, lagen om valfrihet, frivilligt.
– Vi har sagt nej, nej, nej!

Wellington Ikuobase, som är ordförande både för Livsklubben på den nedläggningsdömda Läkerolfabriken och för LO Gävle, förklarade direkt på vår inbjudan att han gärna ställer upp och håller ett appelltal i Stockholm den 17 september.
Till saken hör att Nätverket välfärd utan vinst i våras organiserade en demonstration till de ansvariga i Nordic Capital vid Stureplan i Stockholm, d v s riskkapitalister som även härjar i den privatiserade vården, tillsammans med Läkerolarbetarna och Läkerolarbetarnas vänner.
Även ETC:s Johan Ehrenberg, som också höll ett föredrag i Gävle, sade sig gärna ställa upp.
Andra nyheter är att manifestatio­nen i Stockholm måndagen den 17 september som inleds på Sergels torg klockan 17-18 kommer att inramas av inte mindre än två blåsorkestrar: Röd fronts och Vänsterns. Den sistnämnda ska även gå i täten för marschen till Mynttorget vid Riksdagen.
Historikern Håkan Blomqvist rapporterade också om de idéer till ett upplägg för den så kallade folkriksda­gen som sedan ska avsluta manifestationen på Mynttorget, som utformas tillsammans med Teater Tribunalen.

”Folkriksdagen” blir en spektakulär gatuteater, där ett ”välfärdsutskott” ska lägga fram ett lagförslag om förbud mot vinster i välfärden.
Detta ska sedan debatteras, där någon ska försvara riskkapitalisternas vanligaste argument. Dessa argument kommer därefter att besvaras av leda­möter med verkliga erfarenheter från vård och omsorg, skolan och kollektivtrafiken o s v, varefter alla närvarande demonstranter får rösta om lagförslaget i egenskap av folkriksdagsledamöter.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!