
– Det blir inga lönesänkningar, poängsystemet blir kvar. Det blir ingen ökad arbetsbelastning. Alla som strejkade får behålla jobbet. Företagen drar tillbaka stämningen till Arbets- domstolen (AD), det blir inga böter. Vi får lön under strejkdagarna, om vi samlar in alla sopor som nu lagts på hög. Vi har också fått positiva besked om belastningstaket, säger en av dem som organiserat strejken till Offensiv.
Exakt hur överenskommelsen ser ut är inte klart. Först ska sopgubbarna hämta in de sopor som lagrats upp, sedan ska
de förhandla.
– Men följer arbetsgivar-na inte de muntliga löftena återupptar vi strejken direkt, säger en av sophämtarna.
Vd:n för LLAB, Hans-Göran Grännby, säger till Aftonbladet:
– Vi kommer att förbehållslöst förhandla, även om arbetsmiljön.
De strejkande beslöt enhälligt att avsluta strejken eftersom man ser det som en seger, vilket Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna håller med om och ger sina varmaste gratulationer till.
– Vi ser oss som ett föredöme för andra arbetare, säger en av sopgubbarna och det är bara att instämma.
Strejken är en stor framgång för hela arbetarklassen. Den visade på största sammanhållning och beslutsamhet. När den aggressiva stämningen till AD kom backade man inte en tum, utan sa: ”Då strejkar vi ännu mer.”
Strejken var väldigt demokratisk. Besluten togs av de strejkande själva, vilket också är en känga mot de ofta byråkratiska strukturerna i samband med fackliga konflikter.
Krav på lönesänkningar kommer att bli allt vanligare i kapitalismens kris och att detta har slagits tillbaka är en viktig sporre för andra arbetargrupper.
Strejken är även en seger mot högerpolitiken. Den borgerliga alliansen i Stockholms stadshus har hela tiden stött sopföretagen och tyckt att lönesänkningarna var bra.
Moderata trafikborgarrådet Ulla Hamilton har aktivt fördömt strejken och vägrat utdöma vite mot sopföretagen som är ansvariga för de sanitära problem som stockholmarna har fått uppleva.
Rättvisepartiet Socialisterna anser att hon borde avgå omedelbart och att sophanteringen borde återtas i kommunal regi.
Elin Gauffin