”En skandal att skära på skolan”

2011-06-23 11:41:43

foto: Elias Theodorsson
Lärare, föräldrar och skolelever i Angered protesterar mot nedskärningar. ”Låt inte barnen betala krisen” var budskapet till politikerna.

Den 15 juni samlades hundratals tillsammans med Lärarförbundet och Nätverket för Angereds kommunala skolor för att säga nej till nedskärningar på skola, förskola och fritids. Det var ett kraftigt nej till politikernas kortsiktiga lösningar för att få vad de kallar budget i balans.

Patric Greider, skyddsombud för Lärarförbundet i Angered, öppnade demonstrationen.
– Det är en skandal att skära ned och vidga klyftorna, det är en skandal att man skapar ett A- och ett B-lag. Det borde inte spela någon roll var man bor. Det är också en skandal att de försöker dölja detta, konstatera­de Patric och fortsatte:
– På min arbetsplats har vi 45 elever fler och fem personal fär­re. Att påstå att det inte är nedskärningar utan anpassningar är lögn och skandal.

Innan valet hette det fler vässa­de pennor och att barnperspektivet ska prägla alla beslut, efter valet heter det fortsatta nedskär­ningar. Detta visar att det inte finns någon sista nedskärning. De kan alltid klämma ut lite till ifråga om nedskärningar.
Resultatet är sjunkande studieresultat, ökade sjukskrivning­ar och utbrändhet.
Kristofer Lundberg, ordföran­de för RS Västsverige, som var en av de som talade vid demonstrationen, sa att:
– Med tillräckligt stor press och mobilisering kan man även pressa den mest hårdföra nedskärningspolitikern. Kamp lönar sig. Men det behövs mycket mer och större protester för att på allvar stoppa nedskärningarna.

Nedskärningarna på skolan kommer samtidigt som rapporter med uppgifter om att mer än var femte invandrarungdom saknar gymnasiekompetens och dubbelt så många fastnar i långvarig arbetslöshet jämförd med svenska ungdomar. Vad blir resultatet om dessa nedskärningar genomförs?
I Sverige har vi mycket att lära av vad som sker runt om i Euro­pa.
Med demonstrationer, varningsstrejker och massmobiliseringar kan man visa att vi menar allvar.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att detta är något som borde planeras inför skolstarten efter sommaren.
Med mobiliseringsmöten i alla stadsdelar för en gemensam demonstration med varningsstrejker och protester utanför kommunfullmäktige efter sommaren kan vi tvinga fram de pengar som krävs.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!