En svensk Thatcher

0000-00-00 00:00:00
Ebba Busch Thor kommer med all sannolikhet att bli ny ledare för den borgerliga sekten som lystrar till namnet Kristdemokraterna. Högst på hennes dagordning står att vrida KD än mer högerut, vilket var något som även hennes företrädare Göran Hägglund försökte göra. Hägglunds marsch högerut slutade med att han lät som ett eko av SD-ledaren Mattias Karlsson. Bakom den förre KD-ledarens tal om att man måste lyssna till ”verklighetens folk”, vilka de nu är, fanns inget annat än högerpopulism.
Vad ska då Ebba Busch Thor göra för att partiet ska gå än mer åt höger? Ett korståg mot aborter. Som den abortmotståndare hon är lovar hon att ”Kristdemorkaterna måste göra mer i abortfrågan”, vilket ger en bild av vad som väntar.
Ebba Busch Thor är också en varm anhängare av det som felaktigt kallas samvetsfrihet, vilket betyder att vårdanställda ska kunna vägra att utföra aborter. Att patienter ska få den vård som de har rätt till är inget som ryms i den nya KD-ledarens samvete. Man bävar inför vad som kan hända om hon blir nästa sjukvårdsminister.
Moralkonservatism, kvinnofientlighet, mer av SD-flirtar och nyliberalism är att vänta med Ebba Busch Thor. Inte undra på att den förre moderate och ultranyliberale riksdagsledamoten Karl Sigfrid hoppas att Busch Thor blir en ”svensk Margaret Thatcher”.
 Ebba Busch Thor vill inget hellre. Alliansens så kallade ”arbetslinje” ska enligt henne nu följas av en ”företagarlinje”.
”Det finns skäl till självrannsakan kring om inte mer kunde gjorts för att ytterligare öka utbudet av arbetstillfällen. Vi måste erkänna att vi inte lade tillräcklig kraft på att förstå vilka hinder arbetsgivare stöter på för att anställa”, skrev hon nyligen i en debattartikel. Det låter som en blåkopia från Svenskt Näringsliv.
Enligt Ebba Busch Thor måste den privata sektorn gynnas än mer. Därför måste de sista resterna av anställningstryggheten avskaffas och bolagsskatterna sänkas än mer. Samtidigt ska etableringsbidraget till flyktingar sänkas.
Det inte bara låter som Thatcher, det är rätt och slätt thatcherism.

Och nu till något helt annat. Forbes Magazines årliga lista över världens rikaste visar att det fanns 1 826 dollarmiljardärer i världen år 2014, varav 290 nykomlingar, med en sammanlagd förmögenhet på sanslösa 7 biljoner USA-dollar, motsvarande 58 biljoner kronor (58 000 000 000 000 kronor). Det är betydligt mer än Japans BNP, och då är Japan världens tredje största ekonomi och ett land med dryga 127 miljoner invånare. Så visst finns det pengar – det finns till och med ett överflöd av pengar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!