En utmaning från vänster i valet

2006-08-11 19:28:52
På en konferens helgen 23-24 april avgjordes att det nya partiet i Tyskland, WASG, kommer att ställa upp med egen lista i Berlin i höstens delstatsval.
Lucy Redler, medlem i SAV (RS systerparti) toppar valsedeln. Kandidaturen riktar sig mot nedskärningar och privatiseringar. Beslutet togs efter veckor av debatt.

Det nya partiet valalternativet arbete och social rättvisa (WASG) bildades 2003. I västra Tyskland, där partiet föddes, var det framförallt före detta socialdemokrater, många av dem med fackliga uppdrag, som var initiativtagare.
I östra Tyskland, och främst i Berlin, var det däremot förre detta medlemmar och sympatisörer till PDS (vänsterpartiets motsvarighet) samt aktivister mot nedskärningar som gick med i WASG.

Socialistiska flygel

Sozialistische Alternative (SAV, RS:s systerparti) var med i WASG från första stund. SAV är WASG:s socialistiska flygel.
Till skillnad från i västra Tyskland där PDS fortfarande ses som en vänsterradikal organisation, har människorna i östra Tyskland erfarenheter av PDS som ett etablerat parti. Det finns representerat i många kommunstyrelser och dessutom i två delstatsregeringar (ungefär som landstingen i Sverige), däribland i delstaten Berlin.
I samband med parlamentsvalet i hösten 2005 kallade sig PDS för ”Linkspartei.PDS” och öppnade valsedeln för WASG-medlemmarna. Denna valallians fick fick över fyra miljoner röster (8,7 procent) och 54 platser i förbundsdagen, den tyska riksdagen.

PDS i Berlin

Sedan valet 2002 regerar Linkspartei.PDS tillsammans med socialdemokraterna i Bundesland Berlin. Denna koalition har bedriver en nyliberal politik: 15 000 jobb inom den offentliga sektorn har försvunnit sedan 2002 och ytterligare 18 000 jobb ska bantas bort fram till 2018.
År 2003 beslöt det så kallade vänsterstyret i Berlin att gå vid sidan av kollektivavtalet och påtvinga de delstatsanställda 42-timmas arbetsvecka utan lönehöjning. Samtidigt sänktes de kommunanställdas löner med 12 procent.
PDS är formellt mot den Hartz IV-lag, som drastiskt försämrar villkoren för långtidsarbetslösa. Men med PDS goda minne används 1-euro-jobben flitigt inom den offentliga sektorn (långtidsarbetslösa tvingas ta jobb för 1 euro utöver socialbidraget för att inte förlora detta).
Detta kritiseras hårt av facken eftersom det undantränger vanliga jobb Omfattande nedskärningar har genomförts, till exempel avskaffades fria läromedel för elever och dagiskostnaderna har stigit dramatiskt.
Privatiseringar har genomförts och genomförs, till exempel har delar av sjukvården och många hyresrätter sålts ut. De anställda vid universitetssjukhuset Charité (Europas största sjukhus) kämpar fortfarande mot Berlins regering, som försöker tvinga de anställda att acceptera stora nedskärningar. De anställda får ”välja”; antingen nedskärningar eller så riskerar 2 000 jobb att försvinna.

”Sparat sig till döds”

Forskningsinstitutet DIW konstaterade häromdagen att Berlin ”sparat sig till döds”, eftersom de offentliga investeringarna per invånare har sjunkit med 44 procent sedan 1995 och den privata konsumtionen rasar.
Det är mot denna bakgrund som majoriteten i WASG Berlin gjort klart att ett samgående med Linkspartei.PDS med en gemensam kandidatur i kommun- och delstatsvalen bara är möjligt om PDS radikalt förändrar sin politik.
Men sedan PDS i Berlin gjort klart att man inte tänkte ändra sin politik och efter att ha genomfört två konferenser och en postomröstning, tog WASG i Berlin den 25-26 februari det slutgiltiga beslutet att ställa upp på egen hand i valet. Det vill säga ställa upp mot PDS och alla andra etablerade partier. Beslutet togs trots att såväl PDS:s som WASG:s ledning på riksplanet bedrivit en massiv kampanj för att WASG Berlin inte skulle kandidera med egen lista.
WASG-ledaren Oskar Lafontaine, före detta socialdemokratisk finansminister, hotade exempelvis att utesluta de i Berlin som ville ställa upp på egen hand. Särskilt riktades attackerna mot SAV:s medlemmar, som sade vara splittrare och utmålades som extremister.

Mot nedskärningar

Men SAV är inte principiella motståndare till gemensamma vallistor med PDS. I kommunvalen i mars, i delstaten Hessen, ställde Linkspartei.PDS, SAV samt andra organisationer och aktivister upp med en gemensam lista. Men denna valkartell sa nej till privatiseringar, nedskärningar och Hartz IV. Och det möjliggjorde en valframgång.
Men Linkspartei.PDS i Berlin är inte berett att göra en kursändring och det förhindrar en gemensam vallista. Vad SAV kämpar emot är att man ska ge upp motståndet mot privatiseringar och nedskärningar.
Några veckor efter beslutet hade tagits hölls en presskonferens av PDS Berlin, där även Oskar Lafontaine och en minoritet inom WASG Berlin deltog. På presskonferensen presenterades ett dokument som påstods innehålla riktlinjer för en gemensam kandidatur mellan WASG och PDS i Berlin.
Detta dokument hade aldrig diskuterats med styrelsen för WASG Berlin. Styrelsen var inte ens informerad.

Odemokratiska metoder

Dokumentet innehöll några allmänna kommentarer och gick inte in på några deltaljer. Det var egentligen bara frågan om en manöver. Och ledningen för Linkspartei. PDS menade också vid partiets konferens att riktlinjerna inte innebär en ny politisk kurs.
Uppgörelsen (dokumentet på presskonfererensen) skulle enbart förhindra WASG:s kandidatur. Administrativa åtgärder uteslöts heller inte. WASG:s ledning på riksplanet hotade att ”avregistrera” (stoppa) vallistan i Berlin om så krävdes.
WASG:s ledning kampanjar hårt för att PDS.Linkspartei och WASG ska gå samman i ett parti.Till exempel gjorde WASG-ledningen i fjol en hemlig uppgörelse med PDS.Linkspartei om ett samgående.

WASG kongress i helgen

En postomröstning genomfördes i mars om ett samgående med PDS.Linkspartei. Detta innan WASG:s kongress hade fått diskutera och besluta i frågan. WASG-ledningens egenmäktiga handlande och bristen på demokratisk kontroll har under de sista månaderna mötts av allt större kritik från partiets medlemmar.
Nästa helg äger WASG:s nationella kongress rum. Den ska handla om sammanslagningen med PDS. Det finns även motion om nyval av styrelsen. Detta spelade säkert en roll i att styrelsens majoritet på ett möte i natten mot måndag den 24 april bestämde sig för att inte försöka stoppa WASG:s valkandidatur i Berlin.Men nya attacker och hot är att vänta..
WASG i Berlin blir en utmaning från vänster i höstens val.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!