Enad front mot högerpolitik och rasismen

2013-09-25 12:38:20
Det brutala mordet på Pavlos Fyssas spred chock och förstämning i det grekiska samhället. Men också vrede och en vilja att gå ut på gatorna för att aktivt visa sín avsky och hedra minnet av Pavlos Fyssas.

Över hela Grekland har det varit nästan dagliga demonstrationer sedan mordet, vilket tvingat Gyllene Gryning att åtminstone tillfälligt ställa in sina offentliga aktiviteter.
Viljan till enad kamp har också fått KKE (Kommunistpartiet) att delta i gemensamma demonstrationer med övriga vänster, vilket nu behöver följas av konkreta steg mot vänsterenhet.
Samtidigt med förra veckans mobilisering mot nazistvåldet strejkade lärarna. Under denna vecka kommer två offentligfack att genomföra ytterligare en 48-timmars strejk mot regringen och Trojkan. På onsdag ska även två fackliga centralorganisationer, GSSE och ADESY, genomföra en antifascistisk demonstration på Syntagmatorget i Aten.

Kampen mot nazism
och rasism är direkt kopplad till kampen mot regeringen och Trojkan.
Det är de etablerade partiernas åtstramningspolitik, EU- och IMF-diktaten jämte fackledningarnas rädsla för att fullt ut utmana kapitalismen som gjort det möjligt för Gyllene Gryning att växa.
Vänstern och facken behöver förenas i en gemensam kampfront mot nazisthotet och regeringens ständiga piskrapp. För nu mer än någonsin kan ingen stå ensam mot krisen och fascisterna .
De antifascistiska kommittéer som bildades som ett omedelbart svar på Gyllene Grynings valframgångar sommaren 2012 uppgår nu till fler än 60 och deras aktiviteter blir allt mer samordnade.
Dessa antifascistiska kommittéer, som Xekinima (CWI i Grekland) är med och bygger, uppmnanar till en verklig kampanj för att kasta ut Gyllene Gryning-medlemmar och anhängare ur facken, studentkårerna o s v jämsides med att man organiserar lokala kampanjer för att nazisterna ska tvingas ge upp sina lokaler och fly bostadsområdena.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!