England: Unga i 35-milamarsch för jobb

2011-10-05 14:21:09
Den 1 oktober inledde kampanjen Youth for Jobs (YFJ, Ungdom för jobb) sin dryga 350 kilometer långa marsch för jobb och ungas rättigheter. Marschen startade i Jarrow i nordöstra England och avslutas i London den 5 november.

År 1936 marscherade hundratals arbetslösa från sina hem i Jarrow till London. 75 år senare går vi i deras fotspår.
Varför marscherar vi? Svaret är:  Vi har fått nog, det behöver inte vara så här.

Varför ska miljontals offent­liganställda behöva strejka mot längre arbetstider, samtidigt som en hel generation tvingas samla ett växande antal avslagna jobbansökningar på hög?
Varför ska vi acceptera att ­studenter tvingas bo i ­husvagnar, när universiteten och högskolorna spenderat miljoner på att sälja sin ”profil”?
Vi får betala för en kris som vi inte bär ansvar för och det är ­inte första gången. Även på 1930-talet fick våra förfäder betala med arbetslöshet och sänkt levnadsstandard. Då som nu fanns det också ett motstånd.
Det är tillbaka till 1930-talets  samhälle som högerregeringen vill ta oss. Därför har vi inget annat val än att slå tillbaka. Precis som ungdomar har gjort i Spanien, Grekland, Chile, Egypten, Jemen och andra länder.
Sedan februari då YFJ aviserade sin Jarrowmarsch har vi fått ett enormt stöd från fackliga organisationer, gräsrotskampanjer mot nedskärningar och kampanj­organisationer samt politiska organisationer.

YFJ stöds idag av åtta fackförbund: Unite, UCU, BECTU, CWU, TSSA, RMT, PCS och FBU.
YFJ:s medlemmar har intervjuats i tv, radio och tidningar. Vår marsch har uppmärksammats flitigt i sociala medier och detta är bara början.
Under marschen kommer tusentals att delta på lokala möten och demonstrationer, kulminerande i en stor demonstration den 5 november, när vi kommer till London.
Ankomsten till London markerar dock inget slut på kampanjen. Vi vill bygga en massrörelse som tvingar regeringen att lyssna och vi vill kämpa gemensamt med facken.
Ben Robinson
ordförande Youth for Jobs

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!