Enhetslistan starkt framåt

2012-08-01 16:05:00
Den 23 juni ingick den socialdemokratiskt ledda regeringen en uppgörelse med högern om skatterna. Det betyder stora nedskärningar för de arbetslösa och förtidspensionärerna (över 3 miljarder kronor).
Enhetslistans språkrör Johanne Schmidt-Nielsen svarade med att utlysa en benhård opposition. Enhetslistan, som agerat stödparti till regeringen, hade parallellt förhandlat om en uppgörelse som bl a skulle beskatta miljonärerna.
Enhetslistan genomför nu en ”röd sommaroffensiv” med möten över hela landet. En stor del av ­danskarna, särskilt i facken, är upprörda över att Socialdemokraterna inte har hållit sina löften om social rättvisa och ser Enhetslistan som den enda oppositionen. De senaste veckorna har över 1 400 personer gått med i partiet och Enhetslistan leder opini­onsmätningarna om överborgmästarposten i Köpenhamn. Det är nu ­nödvändigt att överföra Enhetslistans parlamentariska framgång till protester på gator och torg. Sådana protester finns redan, bl a mot regeringens angrepp på förtidspensionärer och en blockad mot LO:s huvudkvarter i juli för att protestera mot LO-toppens passivitet. Tyvärr har Enhetslis­tan som parti hittills inte spelat någon roll i dessa protester. Det krävs också ett klart svar på frågan om hur rörelsen mot regeringens angrepp kan spridas, bl a i facket och hur vi ska vinna kampen för ett socialistiskt samhälle.
Folketinget (Danska Riksdagen) öppnar i början av oktober och möts traditionellt av protester från sociala rörelser. Det vore önskvärt att Enhetslistan stod i spetsen för en stor protestdemonstration i år för att utnyttja partiets växande stöd.

Stefan Godau, Köpenhamn

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!