Ensamkommande får bo kvar i Luleå

2017-08-24 20:27:47

foto: Anton Lindbäck


Efter regeringens beslut om ett tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor för att stötta kommuner som låter unga asylsökande bo kvar är Luleå en av de första att nyttja bidraget.

Alla partier utom Moderaterna röstade för när kommunstyrelsen beslutade att låta unga asylsökande som har fyllt 18 år under asylprocessen bo kvar i Luleå. Detta är ett positivt beslut som visar att kamp lönar sig, för ungdomarna och alla som har kämpat med dem.
Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå välkomnar beslutet då det innehåller delar av den motion RS lämnade till kommunfullmäktige i våras.
– Det akuta flyttningshotet är avvärjt men kampen är inte över. Att de får stanna är ett resultat av den press asylrörelsen sätter på politikerna och visar att kamp lönar sig, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.
Beslutet gäller bara fram till i juni nästa år och innefattar inte de fåtal personer som redan har tvingats flytta från kommunen. Jonas Brännberg skrev inför beslutet ett brev till alla gruppledare med en uppmaning att låta beslutet gälla även de som redan har flyttat, något som backas av bland andra nätverket Kraftsamling för ensamkommande Luleå.

Samtidigt har den fantastiska sittstrejken i Stockholm inspirerat stödmanifestationer runt om i landet, så även i Luleå. Helgen efter nazisternas attack den 8 augusti höll Rött Forum i Luleå en symbolisk sittstrejk och i fredags var det Ett Luleå för alla som ordnade en stödmanifestation för att visa solidaritet med ungdomarna på Medborgarplatsen.
Offensiv talade med Ali Karimi, som rapporterade från Stockholm där han har deltagit i sittstrejken och nyss kom hem till Luleå.

Varför ville ni göra en manifestation även i Luleå?
– Det är många som har kontaktat mig och skrivit att de ville åka ner och delta i demonstrationen när jag var där, men det var svårt för dem att åka dit. Då tänkte Meta och Mats (från Kraftsamling för ensamkommande) att vi kunde göra en här. Vårt mål är att visa stöd för de som sitter på Medborgarplatsen. Till de som hellre sover på marken än att återvända. Till de som vill leva i fred och frihet i ett samhälle där de räknas som en människa. Vi behöver ju varandra.
– Jag är otroligt tacksam över att vi får bo kvar även om vi fyller 18 år. Luleåborna har alltid visat solidaritet, det visades på manifestationen. Man blir varm i hjärtat när man ser så många som kämpar för oss och som engagerar sig för att hjälpa oss. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!