Ensamma barn hotas av utvisning

2011-11-16 13:14:17
För över ett år sedan kom Hiyab, 3 år och hennes bror Daymond, 5 år till Svartbjörnsbyn, Boden. De flydde från Eritrea till Italien och därifrån till Sverige och Älvsbyn. Pappans öde är okänt. Nu riskerar barnen att ensamma utvisas till Italien.

Den 10 oktober i år ringde socialtjänsten till fosterfamil­jen där Daymond och Hiyab idag bor. De berättade att mamman till barnen har försvunnit och att de då lämnats ensamma i lägenheten i Älvsbyn. Det beslutades att barnen skulle flytta till fosterfamiljen permanent. Allt tydde på att barnen skulle få stanna i Sverige, men myndigheterna ändrade sig. Plötsligt skulle barnen utvisas ensamma till Italien, det första landet de anlände till inom EU.
Domstolen ansåg att barnen hade mer anknytning till Italien än Sverige, trots att de vistats två år i Sverige och bara ett halvår i Italien.
Den 11 november kom beskedet att Migrationsverket tillfälligt stoppar utvisningen av barnen.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!