Episk strid väntar om vinster i välfärden

2012-07-04 18:37:21




LO-kongressens ställningstagande mot vinster i välfärden var startskottet på en strid som kan anta episka proportioner. Knappt hade beslutet fattats förrän Svenskt Näringsliv sjösatte en mäktig lobbykampanj ”för kvalitet och valfrihet”. I verkligheten för skol- och vårdkapitalisternas vinster.

Gamla politiker som den förre folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg och den förre S-finansministern Kjell-Olof Feldt, som också har varit ordförande i Friskolornas Riksförbund, har redan under försommaren gett ut debattböcker till vinstintressets försvar.
Också flera nyckelpersoner ur den närmaste kretsen kring Göran Persson och Mona Sahlin har värvats för att säkra de skattefinansierade profitintressena.

Den senaste S-finansministern Pär Nuder, är idag styrelseproffs och rådgivare åt det Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT, som bland annat äger friskolejätten Academia, medan Mona Sahlins högra hand och chefsstrateg Stefan Stern har rekryterats av Peje Emilssons bolag Magnora, som äger både Kunskapsskolan och äldreomsorgsbolaget Silver Life.
Även den f d S-finansministerkandidaten Tomas Öst­ros kommer med all säkerhet som ny vd för Bankföreningen på ett eller annat sätt att engageras i kampen till profitintressets försvar. Öppet eller dolt.
LO:s välfärdsutredning om hur vinster ska stoppas i skola, vård och omsorg ska vara klar i december för att kunna påverka debatten inför nästa års S-kongress. Det borgar, som Handels verksamhetschef och motionär Stefan Carlén spår, för en het höst.
– Vi utmanar extremt starka intressen. Pr-byråer och lobbyister försöker nu få folk att tro att det är ­­­omöjligt att ta bort vinstintresset. Personer som har haft centrala poster in­om socialdemokratin deltar i välfärdsföretagens kampanjarbete, säger han.

Precis som Peje Emilsson, som vill tjäna pengar på en guldkantad ­äldrevård genom privata tilläggsavgifter för dem som har råd att betala, argumenterar Kjell-Olof Feldt för att staten i framtiden får svårt att finan­siera välfärden.
”Börja med att erkänna detta”, säger han i Dagens Samhälle.
Feldt kritiserar den nya S-ledning­en för att undvika tydliga besked i den mest glödheta frågan av alla: Vinster i skattefinansierad verksamhet?
”Ytterst ogenomtänkt”, utbrister han om det utspel där partisekreteraren Carin Jämtin och S-kommunalråden Ilmar Reepalu och Anneli Hulthén menade att kommunerna själva ska få avgöra om välfärden ska bedrivas med eller utan vinstsyfte. Han dödförklarar också alla idéer om att man kan begränsa vinstintressena utan att i praktiken stoppa alla privata bolag inom välfärden. ”Återinvestera all vinst i verksamheten? Då blir det inte särskilt många intresserade kvar?”

– Stefan Löfven begriper det här. Men han har också svajat lite. Det är oerhört tryck i den här frågan. Den påminner om löntagarfonderna, säger Feldt och varnar S för att barn i Storstockholms, Storgöteborgs och Stormalmös friskolor har röstberättigade föräldrar.
Enligt en ny opinionsundersökning från Novus anser dock bara 12 procent av samtliga väljare att vinstuttag ska vara tillåtna. Bara 25 procent av alliansens väljare och 2 procent av de rödgrönas anser att ägarna ska få bestämma hur vinsten används! Av de rödgröna väljarna inser 48 procent att detta måste betyda ett förbud mot vinstdrivande bolag.
”Vinst hör inte hemma i skolan”, förklarar till och med en ledare i Expressen, som förklarar, att ”när det gäller avregleringar och vinstintressen inom offentligt finansierade verksamheter skiljer vi ut oss som ett extremt högerland. Enligt Expressens ledare, som alltså i denna fråga har ställt sig till vänster om nästan hela det socialdemokratiska ledargarnityret, borde högern nu ”erkänna den existensiella kris som valfrihetsrevolutionen nu genomlider. Det räcker inte med att jaga räntesnurror och ropa på fler inspektioner. Man måste gå tillbaka till skrivbordet och fundera över grunderna i privatiseringsdok­trinen”.
Svenskt Näringslivs tidigare vice vd Janerik Larsson hoppas kunna lita på Stefan Löfven, men ojar sig på Newsmill över att borgerligheten liksom i början av ­löntagarfonddebatten på 1970-talet bjuder svagt motstånd.

Moderaterna väljer än så länge att inte sätta sin lit till S. Knappt ­hade politikerveckan i Almedalen inletts förrän deras skolpolitiske ­talesperson Tomas Tobé bjöd in Miljöpartiet till en uppgörelse i den s k friskolekommittén.
– Jag ser större möjligheter att komma överens med dem än med S, som med stor sannolikhet går åt ett vinstförbud, säger Tobé till AB.
Mer sannolikt är ändå att partiledningen inom S precis som M och MP kommer att ge vinstintresset fribrev genom att i stället efterlysa bättre reglering och kvalitetskrav o s v. Även Aftonbladets båda vinstkritiska ledare i frågan är luddiga om alternativet, med krav som stannar vid att förbjuda aktieutdelningar och bolag ”vars enda drivkraft är vinster”.

I denna debatt är det nu upp till Nätverket Välfärd utan vinst att mobilisera en växande rörelse underifrån, där personal, elever, föräldrar och anhöriga kan öka trycket från vänster.
Hittills har 1 470 personer skrivit under Budkavle för Välfärd utan vinst (se länk från socialisterna.org).
Samtidigt tar förberedelserna nu form för en manifestation i Stockholm och eventuellt även på fler platser den 17 september, dagen innan riksdagens öppnande. Planer finns på en demonstration, som samlas på Sergels torg kl 17-18 och avslutas med en symbolisk folkriksdag på Mynttorget, som lägger ett konkret lagförslag till Sveriges riksdag på ett förbud mot vinster i välfärden.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!