Ernst Brunner om Anckarström och kungamordet

2010-12-17 19:45:44
Ernst Brunners nya bok Anckarström och kungamordet med undertiteln Historien i sin helhet har kallats ”årets julklapp för historienördar”.

Mordet på envåldshärskaren Gustav III, i mars 1792, ägde rum i en brytningstid.
Ett par år innan hade den franska revolutionen 1789 störtat kungamakten av Guds nåde och Gustav III fruktade att gå samma öde till mötes som sina franska vänner.
”Vintern 1790 hade han [kungen] börjat frukta en statsvälvning i Stockholm, en svensk revolution”.
Det är denna orostid som Ernst Brunner levandegör i sin bok om ”konungamördaren” Jacob Johan Anckarström. Han som sköt Gustav III och som blev den ende av de många anklagade (cirka 40 häktades) som kom att avrättas för dådet.
Brunner återupprättar Anckarström och ger nya fakta kring tidigare uppgifter om att många fler var direkt inblandade i mordet.
När Gustav III låg vid sin dödsbädd lär han ha yttrat att brodern, hertig Karl var min ”baneman”.
”Det var en vitt utbredd sammansvärjning”, som måste döljas genom att stämpla Anckarström som särskilt ondskefull och moralisk korrupt, me­nar Brunner.
Men det återstår nog en del innan hela historien om denna sammansvärjning är berättad.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!