Eska kämpar för hbt-rättigheter i Finland

2011-10-20 13:23:25
En av deltagarna på Rättvisepartiet Socialisternas Norrlandsläger i Luleå den 15-16 oktober var Eska, hbt-aktivist från Uleåborg i Finland.

– Den viktigaste frågan i kampen för hbt-personers rättigheter just nu, är frågan om samkönade äktenskap. Även frågorna om att Finland har steriliseringskrav om du vill ändra kön och att lesbiska kvinnor inte får genomgå konstbefruktning vid allmänna sjukhus, bara på privatiserade kliniker, är viktiga.
Eska berättar kort om Finlands hbt-historia. Homosexualitet var länge förbjudet. Även ­senare var det illegalt att ”prata ­positivt” om homosexualitet.
– Under 1990-talet försvann detta, men nu kämpar vi för samkönade äktenskap.

Eska ser dock något pessimi­stiskt på frågan:
– Idag har Sannfinländarna fått den starkaste rösten i debatten och de tillsammans med Kristde­mokraterna kommer aldrig att skriva under för hbt-personers rättigheter. Trots att Vänsterförbundet och De gröna ställer sig positiva till samkönade äktenskap, finns frågan inte ens uppe på regeringens agenda. Det ­kommer inte att gå igenom under den här regeringen, säger hon.
Eska anser även att för få personer i Finland slåss för transper­soners rättigheter och menar att det är en skamfläck, även för hbt-rörelsen som finns idag. Eska är kritisk mot hbt-rörelsen som t ex i Pride mest verkar ­vara till för homo- och bisexuella.
Jag frågar Eska om hur mediarapporteringen ser ut i hbt-frågor.
– År 2010 attackerades Pride i Helsingfors av nazister och det syntes i nyheterna. För ungefär ett år sedan gick ett tv-program som översatt hette ”Homokväll”. Det handlade om homosexuellas rättigheter, men mot slutet verkade de mest ­diskutera frågan om vem gud ville skulle gifta sig.
I mediadebatten efteråt kom det mycket negativa kommenta­rer från Päivi Räsänen, partiordförande för Kristdemokraterna och numera även ­inrikesminister samt ansvarig för kyrkofrågorna i undervisnings- och kulturminis­teriet.
Nu jobbar Eska tillsammans med CWI-aktiva i Finland med kampanjer för hbt-personers rättigheter och mot rasism.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!