
– Den viktigaste frågan i kampen för hbt-personers rättigheter just nu, är frågan om samkönade äktenskap. Även frågorna om att Finland har steriliseringskrav om du vill ändra kön och att lesbiska kvinnor inte får genomgå konstbefruktning vid allmänna sjukhus, bara på privatiserade kliniker, är viktiga.
Eska berättar kort om Finlands hbt-historia. Homosexualitet var länge förbjudet. Även senare var det illegalt att ”prata positivt” om homosexualitet.
– Under 1990-talet försvann detta, men nu kämpar vi för samkönade äktenskap.
Eska ser dock något pessimistiskt på frågan:
– Idag har Sannfinländarna fått den starkaste rösten i debatten och de tillsammans med Kristdemokraterna kommer aldrig att skriva under för hbt-personers rättigheter. Trots att Vänsterförbundet och De gröna ställer sig positiva till samkönade äktenskap, finns frågan inte ens uppe på regeringens agenda. Det kommer inte att gå igenom under den här regeringen, säger hon.
Eska anser även att för få personer i Finland slåss för transpersoners rättigheter och menar att det är en skamfläck, även för hbt-rörelsen som finns idag. Eska är kritisk mot hbt-rörelsen som t ex i Pride mest verkar vara till för homo- och bisexuella.
Jag frågar Eska om hur mediarapporteringen ser ut i hbt-frågor.
– År 2010 attackerades Pride i Helsingfors av nazister och det syntes i nyheterna. För ungefär ett år sedan gick ett tv-program som översatt hette ”Homokväll”. Det handlade om homosexuellas rättigheter, men mot slutet verkade de mest diskutera frågan om vem gud ville skulle gifta sig.
I mediadebatten efteråt kom det mycket negativa kommentarer från Päivi Räsänen, partiordförande för Kristdemokraterna och numera även inrikesminister samt ansvarig för kyrkofrågorna i undervisnings- och kulturministeriet.
Nu jobbar Eska tillsammans med CWI-aktiva i Finland med kampanjer för hbt-personers rättigheter och mot rasism.
Raymond Ohlson