Etiopien: Diktaturen kvar med USA:s stöd

2006-07-28 13:38:34




Återigen samlades etiopier till demonstration i Stockholm, denna gång på årsdagen av premiärminister Meles Zenawis stopp för rösträkningen i parlamentsvalet som skulle givit oppositionspartierna en jordskredsseger förra året.

I Etiopien fanns inga demonstrationer denna dag, 16 maj. Stridsvagnar som upprätthåller demonstrationsförbudet är vad som rör sig där.
Några av demonstranterna på Sergels torg vill inte låta sig intervjuas. De är oroliga för att bli förföljda av regimsympatisörer. Det hände Ahmed Ali som sänder etiopisk radio på söndagar (88.9 Radio Sydväst). Han blev en kväll i november under politiska glåpord slagen medvetslös men det har inte fått honom att sluta.
Vad är det som händer nu?
– Då ledarna för oppositionspartiet CUD är fängslade och andra medlemmar vägrar ta riksdagsplatserna som en lojal opposition så har Meles nu istället handplockat borgmästarposten i huvudstaden Addis Abeba och sex andra funktioner. Där sitter alltså folk som inte alls är valda, säger Ali till Offensiv.

USA pumpar in pengar

– Den 14 maj smällde nio bomber i Addis Abeba. De dödade fyra och skadade många fler. Regimen försöker lägga ansvaret på CUD, så att det ska se ut som att regimens fängslanden är terroristbekämpning. Men CUD förespråkar inte väpnat motstånd och menar att det snarare är troligt att regimen planterat ut bomberna. Det finns grupper på landsbyggden som ser beväpning som den enda utvägen, men jag anser att det vore katastrofalt.
– Efter EU:s fördömande av diktaturen börjar denna få vissa ekonomiska problem då en del bistånd stoppats men USA fortsätter att pumpa in pengar. EPRDF-regimen bedriver också en etnocentrisk politik och det finns risk för inbördeskrig.
Amnesty International uttrycker i en ny rapport sin djupaste oro över situationen i Etiopien. Det gäller speciellt de rättegångar som väntar 131 journalister, människorättsaktivister, fackföreningsaktiva, oppositionspolitiker och lärare åtalade för landsförräderi som kan ge dödsstraff. Det förekommer godtyckliga massarresteringar, tortyr, avrättningar, skenrättegångar. Fortfarande sitter tiotusentals i koncentrationsläger.

Amnesty vädjar om asyl

CUD-aktivister är allra mest förföljda. Amnesty uppmanar regeringar att erkänna att dessa är i skyddsbehov under internationella och regionala flyktinglagar och internationella människorättslagar.
Rapporteringen i svenska media är usel. Den 23 maj hade P1 ett inslag om rättegången mot förra diktatorn Mengistu utan att nämna att nuvarande regim står för samma övergrepp på mänskliga rättigheter. Flyktingar i Sverige kämpar fortfarande för asyl. En av dem är Tamirat Simeneh. Han var regional ledare för CUD i Etiopien, nu är han partisekreterare för sektionen i Sverige. Nyligen träffade han Martin Sandberg, politisk sekreterare till migrationsminister Barbro Holmberg.
– Han erkände att förhållanderna blivit dåliga i Etiopien. I själva verket var det dåligt redan innan valet men nu värre. Han sa att vi måste prata med Migrationsverket. Det har vi redan gjort, de har ju redan givit oss avslag på asylansökningarna, men vi måste försöka igen, säger Tamirat.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!