Etiopisk säkerhetstjänst hotar Mulu

2016-05-11 11:20:23

foto: Natalia Medina
Mulu (i mitten av bilden) är aktiv i Etiopiska flyktingföreningen och Folkkampanj för Asylrätt.

Mulu Abebe är en av de mest kända etiopiska flyktingarna i Sverige. Hon har flera gånger hotats av ambassadpersonal som arbetar för regimens säkerhetstjänst. Men för Migrationsverket är en hon bara ett utvisningsärende.

I förra veckan var Mulu Abebe en av många som fick brev av Migrationsverket, som ett led i den nya hårdare utvisningspolitiken. ”Du ska lämna Sverige (…) Migrationsverket eller Polismyndigheten kan ge dig stöd och hjälpa dig att ordna din resa från Sverige”, löd en del av innehållet.

– Jag är fruktansvärt orolig, kan inte sova, tänker bara på detta. Jag kan aldrig åka tillbaka till Etiopien, säger Mulu Abebe till Offensiv.
Vi känner varandra sedan många år tillbaka. Etiopiska flyktingar är bland de mest aktiva i att ordna protester och demonstrationer mot regimen i hemlandet. Mulu Abebe är alltid med, som organisatör och pådrivare. Hon är en av initiativtagarna och ledarna i Etiopiska flyktingföreningen, och även aktiv för Folkkampanj för Asylrätt.


Mulu Abebe har flera gångar hotats av etiopiska agenter i Sverige.
– Jag var på biblioteket i Kulturhuset för sex månader sedan när de kom fram till mig. De sa ”du ska få se, du ska få betala, vänta bara till du blir utvisad”. Det har hänt flera gånger sedan dess.
– De filmar och fotograferar oss när vi har aktiviteter. De har också haft spioner med på möten vi har ordnat. En gång när vi demonstrerade vid ett evenemang som ambassaden ordnade kastade vi ägg. Ambassadören intervjuades av Voice of America och sa ”de är flyktingar, jag känner till allihop”.
Mulu Abebe kom till Sverige redan 2001. Det är i Sverige hon blivit allt aktivare mot regimen i Etiopien.
– Jag ville vara aktiv i Etiopien, men kände stor rädsla. Jag blev misshandlad en gång, men kunde fly.

Hon har inte längre några släktingar kvar i hemlandet. Hennes man, som var politiskt aktiv, avled för fem år sedan. Flera etiopiska flyktingar har fått uppehållstillstånd de senaste åren, särskilt efter att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes till fängelse i landet. Men till Mulu Abebe har Migrationsverket gett kalla handen.
– Jag har bevis och handlingar som visar att jag skulle bli gripen omedelbart om jag tvingades återvända. Jag vill försvara mig.
Mulu Abebe kommer inom kort att lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd. De som vill stödja hennes kamp kan kontakta rs@socialisterna.org.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!