Ett enda spektakel

2012-05-17 16:39:07
Landstinget i Västernorrland har som vi vet varit i kris och stora nedskärningar och uppsägningar har ge­nomförts i omgångar de sista 4-5 åren. Fram till det senaste valet var det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styrde. Underskott samlades och de tog till slut beslut om stora nedskärningar. Stora uppsägningar, dyra konsulter och illa omtyckt sjukhusdirektörer, landstingsråd avsattes med mera. Alla partier var överens om sparkraven. Alliansen klagade då på att sossarna och Vänsterpartiet inte vågat ta de nödvändiga besluten och därför blev det kris i ekonomin.

I en populistisk valrörelse kom så högerpartierna till makten i landstinget 2010. Nedskärningarna som S+V starta­de fortsatte. Men det har inte fått ordning på ekonomin. Underskottet växer och börjar röra sig om hundratals miljoner kronor. Det var ju detta som nedskärningarna skulle ta bort. Nu är det istället S som säger exakt samma som Moderaterna gjorde innan valet. Socialdemokraternas ledare i landstingspolitiken Elisabet Strömqvist säger i veckan till Allehanda: ”De har underlåtit att fatta de beslut som krävs. Om man vill ta sitt ansvar krävs åtgärder!”. Det är citat av vad moderater sade om sossarna innan valet. Men i verkligheten har det i regel varit enhälliga beslut i landstinget om sparplanerna. ”Same shit, different name” brukar sammanfatta de olika alternativen.

Kommunens nämnd för vuxenutbildning sammanträd­de nyligen. Som jag skrivit om i Offensiv tidigare har kommunen planer på att spara många miljoner kronor på komvux. När nedskärningskravet skulle formuleras på mötet visade det sig att flera moderater inte hade kommit till mötet.
På grund av skolket blev nu sossarna i majoritet. Skolminister Björklund har tidigare krävt att skolkare ska hämtas av polis. Detta gällde hur som helst inte skolkande skolpolitiker. De hade enligt vad de sade till media råkat dubbelboka sig. Mycket pinsamt för högeralliansens närvarande som nu fick se oppositionen lägga fram ett krav på 4 miljoner kronor mer till komvux än vad de traditionella borgarna hade planerat! Sossarnas förslag innebär även det en nedskärning, men 4 mille mindre än borgarnas. Dock krävs det att det godkänns av fullmäktige, så det krävs att skolkande moderater inte hämtas av polis då heller.

Kampen för 24 000 kronor  i ingångslön pågår här också. Arbetsgivarna i landstinget har vägrat gå över 22 000 kronor. Häromdagen intervjuades landstingpolitiker av Sundsvalls tidning. Majoriteten sade sig stödja kraven på 24 000 kronor! Ja, men om ansvariga politiker stödjer det, vad är då problemet? Men sanningen är ju den att det är vad en människa gör i praktiken som visar vad han står för. Dessa politiker och deras partier för en politik som gynnar rika och håller nere lönerna för oss sköterskor.
Det gäller nu att visa att inget av etablissemangets partier har någon lösning för vården eller lönerna. Det behöver byggas ett nytt arbetarparti med en socialistisk politik och det är vad Rättvisepartiet Socialisterna i Sundsvall propagerar för.

Per Johansson, sjuksköterska och RS:are i Sundsvall.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!