”Ett nej är ett nej!”

2008-06-25 15:55:43
Det europeiska rådet träffades på torsdagen den 19 juni för att diskutera hur man ska reagera på den irländska nejrösten i folkomröstningen om Lissabonfördraget. Joe Higgins och CWI organiserade en protestaktion för att tydliggöra att ”Nej betyder inte Ja!”, ”Ett nej är ett Nej!”

Den irländska nejrösten var en chock för hela det europeiska etablissemang­et. Det europeiska rådet i Bryssel dominerades av diskussioner om hur de kan gå vidare. Men alla de irländska deltagarna i debatten var politiker som stödde en jaröst i folkomröstningen.
Representanter för nejrösten var inte med i debatten och var tvungna att ha en protestaktion bakom en polislinje som till och med blockerade journalisters väg.
Syftet med fördraget var att fullfölja det nyliberala projektet med avregleringar och privatiseringar, och det fanns ingen chans att den sortens försäkran arbetarklassen ville ha skulle uppfyllas av EU:s konservativa regeringar.

Små ändringar otillräckligt

Joe Higgins, offentlig representant för Socialist Party på Irland, och en ledande nejkampanjare, kom till Bryssel för att kräva respekt för nejrösten, som var ett tydligt nej till nyliberal politik.
Han fick sällskap av ungefär 25 medlemmar i och sympatisörer till LSP/MAS (belgiska sektionen av CWI), i en livlig protest i närheten av det europeiska rådets möte.
EU-ledarna beslutade att ge sig själva mer tid att diskutera ­situationen – och möjligen att göra några små ändringar i texten innan den ­hänskjuts till en ny folkomröstning på Irland.
En något anpassad version av fördraget betyder att EU-ledarna inte kommer att ta hänsyn till nejrösten, och Joe Higgins tydliggjorde att ­några små ändringar inte är tillräckligt.
– Om de 80 miljarder euro som strömmar in till militären istället satsas på sociala trygghetsnät och sjukvård skulle det vara en annan fråga. Men det kommer inte att hända, sade han till journalister.

Internationell kamp

CWI:s opposition mot det ­nyliberala EU utgår från en internationalistisk ståndpunkt, i försvar av arbetares rättigheter, offentlig sjukvård, ­utbildning och andra viktiga tjänster.
Joe Higgins förklarade för demon­stranterna ­varför Socialist Party gick emot Lissabonfördraget och gav mer information om kampanjen.
Demonstranterna ropade talkörer som: ”Internationellt motstånd mot det kapitalistiska Europa”.
– Hela Europas fackföreningsrörelse borde kräva att Irlands nejröst respekteras, och koppla det till en kamp för att stoppa nyliberalismen. EU:s ledare, särskilt de irländska, befinner sig i en kris. Valresultatet ­visar ju också på hur alla de etablerade politikerna, som kampanjat för en jaröst, står långt ifrån vanligt folk, berättar Joe Higgins.
Det behövs ett helt annat sorts Europa demokratiskt styrt av arbetar­klassen i den stora majoritetens intres­se, istället för att, som nu, vara kontrollerat av storföretag och vapenhandlare.
LSP/MAS (CWI i Belgien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!