Ett sista kliv för rätten till asyl

Mot den inhumana flyktingpolitiken krävs det gemensam kamp underifrån – från fack, arbetarorganisationer, flyktingar och fler (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 5 juli anlände de flyktingar som i 20 dagar har gått från Göteborg till Stockholm med krav på amnesti åt alla som ännu inte har beviljats uppehållstillstånd.

Kampanjen vid namn Sista klivet mot Sveriges riksdag – enade för amnesti åt alla talar för ”permanenta uppehållstillstånd åt alla asylsökande, papperslösa, de som lever med tillfälliga uppehållstillstånd, fått avslag eller utvisningsbeslut oavsett nationalitet, etnicitet, kön, sexuell läggning eller funktionalitet”.  
Den 50 mil långa marschen, där fler har anslutit längs vägen, är ännu ett modigt initiativ för att uppmärksamma den svåra situation som många flyktingar i Sverige och världen befinner sig i.

På Medborgarplatsen, där demonstrationen samlades i Stockholm, ropades det talkörer som ”Vad vill vi ha? Amnesti!” och ”No one is free when others are oppressed!”.
En av flyktingarna som Offensiv pratade med berättade:
– Jag har gått med i marschen från Nyköping. Mina fötter gör ont. Vi behöver solidaritet. Ska vi verkligen behöva göra såna här saker hela tiden för att uppmärksamma frågan? När ska politikerna ta oss på allvar?
En annan flykting, boende i Malmö, berättade att:
– I Malmö får barer, affärer och all kommers vara öppna och hur många som helst får trängas där. Men när vi ska protestera för rätten till amnesti, då går polisen med en gång hårdhänt in. Det känns orättvist.

Det hölls även tal på Medborgarplatsen, innan demonstrationen tågade mot riksdagen. Ett särskilt starkt tal hölls av Zahra Hosseyni, asylrättsaktivist från Liv utan Gränser:
– Det här är ett sista kliv mot riksdagen, för att sätta press på migrationskommittén. När ni pratar om en ”humanitär politik”, tänk på oss. 
– Vi har alla flytt av många olika skäl: krig, förtryck, förföljelse, och många fler orsaker.
– Ingen pratar om barnen som har bott i Sverige i många år eller fötts i Sverige och rotat sig här efter många år, och sen helt plötsligt ska utvisas. De som har sökt asyl och när de fyller 18 år utvisas till de hemskheter de flydde från. De papperslösa som blir sjuka, men inte vågar gå till sjukhus på grund av risken för att utvisas.
– Jag är glad att vi idag står bredvid varandra och kämpar för varandras rättigheter, utan att tänka på varifrån vi kommer.

Rättvisepartiet Socialisterna står i solidaritet med alla de som tvingas fly från krig, förtryck, klimatkrisens effekter och terror. Vi kämpar för rätten till asyl och uppehållstillstånd. Migrationskommitténs förslag är flyktingfientligt och raka motsatsen till att värna asylrätten. Lägg det där det hör hemma – papperskorgen.
Samtidigt måste vi ta kamp mot den kapitalism som skapar klyftor och förtryck, med krav på jobb, bostad och välfärd för alla.

RS/Offensiv säger:
• Återinför permanenta uppehållstillstånd.

• Återinför asylrätten.
• Stoppa alla utvisningar omedelbart.
• Öppna flyktingförvaren nu.
• Nej till Fort Europa – riv EU:s flyktingmurar.
• Kamp mot rasism och högerpolitik – för ett nytt socialistiskt arbetarparti.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!