Ett ständigt hot

2006-12-06 14:18:22
Nazister är ett ständigt hot mot invandrare och antirasister.

Här är några exempel:
Den 28 oktober i Linköping och Norrköping demonstrerade nazistorganisationen nationalsocialistisk front (nsf) ”mot demokratin”.
Den 30 november i år genomförde samma organisation en demonstration för att hedra Karl XII. Ungefär 180 personer samlades. Deras slagord bestod bland annat av ”Israel – ut ur Sverige” och ”demokrati är landsförräderi!”. Enligt tidningen Expo sa Jonas Andersson, en av nsf:s talare att: ”Vi ska sätta Rosenbad i brand! Och de demokrater, sionister och folkförrädare som sitter där kommer att få det straff de förtjänar.”

Misshandlades

Den 29 november blev en 35-årig man av utländsk härkomst grovt misshandlad av fyra män på krogen Higlander Inn i Norrköping. Gärningsmännen var skinnskallar och skrek ”Sieg Heil” inne på krogen. Två av dem blev gripna på plats.


Nazistgrupper i Sverige

Nationalsocialistisk front Nazistorganisation som bildades i Karlskrona 1994. Nsf är kända för sina nationalsocialistiska, antidemokratiska och antisemitistiska åsikter. Är den största nazistiska organisationen i Sverige, med 350 till 450 personer knutna till sig. Ett flertal av partiets aktivister har dömts för grova våldsbrott. En av mördarna var medlem i nsf, och en annan skrivit artiklar i nsf:s tidning.
En nsf-medlem och en sympatisör dömdes i början av året för mordbrand efter att ha försökt bränna ned RFSL:s lokaler i Piteå.

Info-14 grundades 1995 som Stockholms unga nationalsocialisters tidning. Tidningen blev senare ”oberoende nationalistisk”. Info-14 är arrangörer i flera nazistiska sammanhang. 14 (de fjortons orden) står för ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”, sagt av den amerikanske nazisten David Lane. Info-14:s ledare Robert Vesterlund figurerade i polisutredningen kring mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg.

Svenska motståndsrörelsen grundades i mitten av 1990-talet och målet är att genom utomparlamentarisk ”politisk kamp” ta över makten i Sverige. Deras slutmål är ett ”nordiskt rike”.
Ledaren Klas Lund ingick även i Vitt Ariskt Motstånd, som i början av 1990-talet gjorde sig kända för väpnade rån och våldsdåd.

Nationaldemokraterna grundades från en splittring ur sverigedemokraterna sommaren 2001. Partiet har en väsentligt hårdare retorik än sverigedemokraterna.
Nd var tidigare arrangör, tillsammans med Info14 och andra nazistiska grupper, till Salemmarschen.
Partiets nye ledare, Marc Abramsson, dömdes för en attack mot Prideparaden 2003.


Antinazist i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!