”Ett steg på vägen, men vi är inte nöjda”

2017-12-06 16:22:05

foto: Offensiv


Utan det historiska motstånd som har bjudits av Ung i Sverige, med stöd av så många av dem som hunnit lära känna dem, skulle den socialdemokratiska betonghögern i regeringen aldrig ha backat en millimeter. Ändå saknades segerstämningen när aktiva i Ung i Sverige på måndag eftermiddag samlades till presskonferens i samband med en ny protest utanför S-högkvarteret i Gamla stan i Stockholm.

På Offensivs fråga om det i alla fall kändes som en halv seger svarade Fatemeh Khavari efter viss tvekan “kanske till 40 procent”.
– Det är ett steg på vägen. De vill att vi ska vara nöjda. Det är vi inte. Våra vänner på förvaret ska också få stanna. Våra vänner som fick handläggning innan 15 månader ska också få trygghet. Våra vänner som av en eller annan detalj inte anses vara värd en chans enligt regeringen ska också få livet tillbaka, sade hon och fortsatte:

– Vi lämnar ingen ensam. Tillsammans kommer vi att jaga regeringen och politikerna tills vi får rättvisa asylprövningar och vår frihet tillbaka.
Beskedet att kampen ska fortsätta underströks med banderoller och rungande talkörer i novembermörkret. ■

Kommunal kräver flyktingamnesti

”Amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år.”
Det kräver Kommunal Stockholms län, som har 80 000 medlemmar, i ett uttalande från sitt representantskap den 30 november.
Uttalandet kräver också ”att Migrationsverket omedelbart ska frysa alla utvisningar av ensamkommande barn och unga för att ha möjlighet att försäkra sig om att asylprocessen har skett på ett rättsäkert sätt”.
Man kräver också att omflyttningar ”mellan kommuner och landsändar i Sverige” stoppas. Detta för ”att ge de berörda en trygg start på sitt liv i Sverige”.
Kommunal i Stockholms län är landets största fackliga avdelning.
Fackligt stöd till rätten till asyl är mycket viktiga för att motverka rasism och sätta press på de styrande politikerna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!