Ett tak med många hål

2017-09-14 21:16:36

foto: MaxPixel’s contributors
Field Barn Roof Broken Roof Old House Barn Tile

I söndags kom regeringen överens med Vänsterpartiet om att föreslå ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen. Sjukvården ska inte omfattas av vinsttaket och inte heller kollektivtrafiken.

Högern och vinstlobbyn rasar mot förslaget i hopp om att regeringen ska göra nya reträtter. Liberalernas ledare Jan Björklund hävdar till och med att det är ett “chockerande långtgående förslag”. Men förslaget är allt annat långtgående och taket läcker som ett såll. Det är inte heller någon hemlighet att Socialdemokraterna helst av allt vill att frågan begravs och kallt räknar med att att vinsttaket kommer att röstas ner av en samlad höger. Men därefter ska det hållas val och S vill gärna framstå som ett parti som vill göra något åt vinstuttagen, därav det nu föreslagna vinsttaket enligt den modell som Ilmar Reepalus välfärdsutredning skisserade – sju procent på operativt kapital plus statslåneräntan.
Förutom att det är ett högt tak som inte sänker vinstjakten finns det en uppsjö av möjligheter för bolagen att slippa slå i taket. Skoljätten Academedia har redan utarbetat en beredskapsplan för att komma runt vinsttaket, bland annat genom att köpa skolfastigheter. Till detta ska läggas ”det klassiska knepet att skifta vinsterna mellan olika bolag i samma koncern. Bolag kan också välja att lägga gemensamma kostnader som hyra på välfärdsverksamheten och därmed minska vinsten i den del som omfattas av vinsttaket. En annan metod är att förvärva andra bolags tillgångar och skulder, istället för att rätt och slätt köpa aktierna. Det ökar det operativa kapitalet och därmed ökar också den tillåtna vinsten”, skriver Dagens Industri.

”Vänsterpartiet vill införa en lag om att skattemedel inte ska kunna gå till vinstdrivande företag i vården, skolan och äldreomsorgen”, står det på V:s hemsida. Men även med vinsttaket fortsätter skattemedel att gå till vinstdrivande bolag och vårdbolagen, som ifjol gjorde en sammanlagd vinst på 4,3 miljarder kronor, 750 miljoner kronor mer än 2015, behöver inte huka för något tak.
För några år sedan uppskattade Vänsterpartiet i Stockholms län att de privata vårdbolagen i länet gjorde en vinst på sammanlagt 2 miljarder kronor, vilket motsvarar 5 000 nya sjuksköterskor. Den siffran är säkert högre idag i vårdkrisens Stockholm.
Vänsterpartiet ”är inte till salu”, sa V i valet för att sedan sälja sig billigt till regeringen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!