EU: En av tio utan jobb

2009-09-09 13:40:51
På ett år har över fem miljoner jobb försvunnit inom EU. Arbetslösheten inom EU steg under sommaren till 9 procent – drygt 22 miljoner personer. Inom eurozonen ligger arbetslösheten i snitt på 9,5 procent, den högsta nivån på över tio år.

Under juli månad fortsatte arbets­lösheten i EU att stiga. Idag är nästan en av tio inom EU utan jobb. Bland unga, under 25 år, handlar det om en av fem.
Högst är arbetslösheten i Spanien – 18,5 procent. För några år sedan stod Spanien för en tredjedel av den totala sysselsättningsökningen inom EU. Men efter att den spekulativa spanska bostadsbubblan kollapsade 2008 har arbetslösheten ökat snabbt. Under de senaste tolv månaderna har antalet arbetslösa ökat med över en miljon, en ökning på drygt 43 procent.
En av tre unga i Spanien går utan jobb.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!