EU i gungning efter Brexit

2016-06-29 11:32:04


Brexit skakar om EU:s etablissemang i grunden.

Utgången av den brittiska folkomröstningen har skakat om det europeiska etablissemanget i grunden.

EU-regeringarna fruktar med rätta de efterskalv som följer  på den politiska och ekonomiska jordbävning som ett ja till Brexit innebar. Ett krisande EU konfronteras nu med ytterligare en kris som kan bli den allvarligaste någonsin. Efter att en majoritet i Storbritannien röstat för en Brexit är ett scenario där  EU bryter samman och att Storbritannien spricker inte längre orealistiskt. 
På världens aktiebörser råder undantagstillstånd och börsrasen på dag 1 efter folkomröstningen (fredagen den 24 juni) raderade ut motsvarande 3 biljoner dollar på världens aktiebörser.
Den snabbt fördjupade EU-krisen efter Brexit skapar nya möjligheter för kamp mot högerpolitik och rasism. Det är det svar som vänstern, facken och gräsrotsrörelserna måste ge för att kunna förhindra att högerpopulister fortsätter att parasitera på det missnöje som EU-politiken skapar. 

EU, EMU och den gemensamma valutan euron är instrument för att genomdriva makteliternas politiska dagordning. I skydd av EU:s grundlagsfästa högerpolitik med åtstramningar och nyliberala avregleringar bedriver svaga europeiska regeringar idag ett ensidigt klasskrig mot arbetarna på hemmaplan samtidigt som de bygger allt högre flyktingmurar. Alla förhoppningar om att EU skulle kunna bli ett ”socialt Europa” har kommit på skam.  Istället ser vi ett antisocialt Fort Europa med murar och taggtråd både inåt och utåt.
EU:s uppgift är att förbättra medborgarnas livsvillkor”, sa statsminister Löfven i sitt tal på den LO-kongress som hölls bara några dagar innan den brittiska folkomröstningen. Men det uttalandet har lika lite med sanningen att göra som att EU är ett ”fredsprojekt”. EU-politiken bidrog till det före detta Jugoslaviens blodiga sönderfall och krig på europeisk mark i början av 1990-talet.  I sin iver att lägga under sig Ukraina har EU har varit beredd att ta hjälp av  högerextrema nationalister och bejakat Nato:s militarism.

Grekland efter 2009 har med all tydlighet avslöjat EU:s sanna natur. För att rädda de europeiska storbankerna körde EU över både demokratin och medborgarnas livsvillkor. Grekland påtvingades den moderna historiens hårdaste åtstramningspolitik och resultatet blev en social kris utan motstycke.
Efter Grekland borde det stå klart att en förutsättning för att bedriva vänsterpolitik är att regeringarna kastar av sig EU:s och EMU:s tvångströja.
EU:s svar på den värsta flyktingkatastrofen sedan anda världskrigets slut är nya flyktingmurar och avtal med Turkiets krigsregim. EU-regeringarnas inhumana flyktingpolitik och skuldbeläggning av flyktingarna spelar rasisterna i händerna.
EU kan inte reformeras och inte heller kan Europa förenas på kapitalistisk basis. Dagens EU-kris  är ytterst en följd av att  kapitalismen är oförmögen att fullt ut övervinna nationalstatens begränsningar. Ett verkligt utträde ur EU kräver socialistiska regeringar och alleuropeiskt uppror mot kapitalism och högerpolitik i alla dess former.
Bara arbetarna kan riva ner de murar och barriärer som stänger ute och splittrar.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Nej till kapitalets EU & EMU
• För ett demokratiskt och socialistiskt Europa i en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!