Europa i uppror mot EU-politiken

2012-09-20 17:09:58
Europa är i uppor mot högerpolitiken. Under den gångna helgen (lördagen den 15 september) demonstrerade uppemot 1 miljon människor på 40 orter i Portugal mot regeringens nya åtstramningspaket.

– Det var en historisk dag. En miljon människor sa att nu är det nog: Sparka trojkan och regeringen, berättar Goncalo Romeiro, från Socialismo Revolucionario (Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Portugal).
Efter demonstrationen i huvudstaden Lissabon, omringade tiotusentals människor parlamentet på kvällen och krävde högerregeringens avgång.
Samma dag som massdemonstrationerna i Portugal, demonstrerade hundratusentals i Spaniens huvudstad Madrid mot regeringens drakoniska nedskärningar.

En het höst har inletts i Europa med generalstrejker och andra massmobiliseringar.

I Grekland har flera arbetargrupper gått ut i strejk och nyhetsbyrån AP beskriver situationen som mer laddad än på länge.
I måndags (den 17 september) inledde läkare och jurister en strejk och senare i veckan går transportarbetare och lärare ut i strejk. Och landets största fackliga organisation har kallat till generalstrejk den 26 september.

I Italien planerar de offentligt anställda en endags generalstrejk den 28 september och den 20 oktober kommer hundratusentals att marschera i London mot det brittiska högerstyrets nedmontering av välfärden.
Nu måste Europafackets ledning ta initiativ för att samla motståndet i form av en alleuropeisk endagsstrejk mot högerpolitik och marknadens diktatur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!