EU:s finanspakt fördjupar krisen

2012-02-01 16:49:05
Den nya finanspakten inom EU innebär nya hårda åtstramningar. Att Moderaterna och Socialdemokraterna i Sverige har anslutit sig ska inte förvåna någon. Deras systerpartier i EU:s krisländer genomför rena slakten på pensioner, offentliganställdas löner, utbildning, vård m m. Den nya pakten innebär ännu hårdare regler. Ländernas strukturella budgetunderskott (underskott i genomsnitt under några år) får vara högst 0,5 procent av BNP. Detta ska skrivas in i varje lands lagar. Länderna ska tvingas betala böter till EU om underskottet går över gränsen. Dessutom ska länder med en statsskuld på över 60 procent av BNP minska denna med fem procentenheter årligen. Reglerna är ”bindande och för evigt”, betonade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Varför genomförs pakten? Ett skäl är att den tyska regeringen vill blidka högerpropagandan om att Tyskland inte ska ”betala för slöseri i andra medlemsländer”. Men pakten är också ett resultat av ”finansmarknadens” utpressning för mer nedskärningar i offentlig sektor och arbetares levnadsstandard. Arbetare och vanligt folk ska betala för en kris de inte har orsakat.
Underskotten i offentliga sektorn beror på att staten har tvingats ta över enorma skulder hos banker och andra privata företag. Irland gick i fjol från överskott i statens budget till ett underskott på historiska 32,4 procent som ett resultat av att regeringen beslutat att ”rädda bankerna”.
Den tidigare EU-regeln var att underskottet fick vara högst 3 procent av BNP, en gräns som idag överskrids av de flesta medlemsländerna.

Paktens krav liknar det som EU och IMF (Internationella Valutafonden) har tvingat på t ex Grekland och Portugal. I Grekland sjönk levnadsstandarden för 90 procent av befolkningen med i genomsnitt 30 procent på ett år, genom sänkta löner och pensioner, höjda avgifter, hushållsskatter och moms.
Trots nedskärningarna hade Grekland ett underskott på 10,5 procent för 2011, medan Portugals underskott var 9,1 procent av BNP.
Orsaken är att åtstramningarna fördjupar krisen. 100 000-tals fler arbetslösa och lägre löner minskar både konsumtionen och statens skatteinkomster. Greklands BNP föll med över 6 procent 2011.
För 2012 väntas hela eurozonen gå in i recession, d v s minskad tillväxt. IMF har på bara några månader sänkt sin prognos från plus 1 procent till minus 0,5 procent. Italiens BNP väntas krympa med 2 procent i år.

De svenska Socialdemokraterna anslöt sig till Reinfeldts ja samma dag som Stefan Löfven utsågs till ny partiledare.
Nu sägs Reinfeldt ha fått igenom de ”svenska” villkoren för att ansluta sig. Men vad S krävde var i princip ingenting – att Sverige inte är bundet av paktens regler och att Reinfeldts regering får delta på ett av eurogruppens toppmöten per år.
Att inte tvingas till något på grund av finanspakten betyder inte att Sverige klarar sig undan från nya nedskärningar. Utan bara att de svenska politikerna tänker driva igenom dem på egen hand.
För, som Reinfeldt sa inför toppmötet i Bryssel, ”Det euroländerna ska göra är vad Sverige gjort de senaste 15 åren”. Ett exempel är försämringar av pensionerna som genomfördes under Göran Perssons S-regeringar på 1990-talet, i samarbete med Moderaterna och de andra högerpartierna. Idag hör finansminister Anders Borg till de politiker som föraktfullt krävt ännu större sjukhusslakt och privatiseringar i Grekland.
Toppmötet genomfördes samtidigt med en generalstrejk utlyst av Belgiens fackföreningar mot nya stora nedskärningar. År 2011 såg en skarp uppgång i arbetarstrejker i många länder och även en ungdomsradikalisering efter torgockupationerna i Spanien. Grekland såg 800 000 demonstranter på Atens gator under den hittills största tvådagarsstrejken i oktober.
Det är arbetarkampen som visar vägen framåt till en verkligt solidarisk och internationalistisk lösning. Låt Europas banker och kapitalister betala den kris som deras system har skapat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!