EU:s pampar till Umeå

2009-10-07 15:55:07


Affisch inför demonstrationen som arrangeras av Socialt Motstånd Norrland.

Den 14 oktober samlas pamparna från EU:s konkurrenskraftsråd till ett toppmöte i Umeå. I samband med detta arrangerar RS Umeå en demonstration tillsammans med en rad andra organisationer – mot privatiseringar, nedskärningar och omänsklig flyktingpolitik; för jobb, social rättvisa och demokrati.

Under 2009 har Sverige med Reinfeldt i spetsen axlat ordförandeskapet för ett EU i djup kris – såväl politiskt som ekonomiskt.
Sedan 1979 har valdeltagandet sjunkit med hela 20 procentenheter. Ett tydligt kvitto på det missnöje som finns bland arbetare och lågavlönade gentemot EU-etablissemanget.
Regeringens mål under ordförandeskapet är bland annat att jobba för en ny Lissabonstrategi.
Den tidigare tioårsplanen för Europas tillväxt, som antogs i Lissabon år 2000, hade som målsättning att gö­ra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.
– I praktiken har det inneburit en nyliberal politik med utbredda privatiseringar och nedskärningar, säger Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.

– Och mer av samma soppa är att vänta. De förslag som Reinfeldt och Borg driver innebär bland annat minskat skattetryck, nedskurna arbetsgivaravgifter samt ”hållbara offentliga finanser”, det vill säga upp- stramad budgetdisciplin som pressar fram nedskärningar.
– Träder Lissabonfördraget dess­utom i kraft, kommer det att öka EU:s möjligheter att tvinga enskilda länder att öppna upp vård, skola, vattenförsörjning och kollektivtrafik för privatiseringar. Samt kraftigt beskära demokratin genom att överföra en stor del av den politiska makten till det överstatliga EU.
Riksdagens ställning kommer ”reellt sett urholkas i väsentlig grad”, medger Riksdagens lagråd.

En annan aktuell fråga under Sveriges ordförandeskap är det så kallade Stockholmsprogrammet. En femårig säkerhetsstrategi som förväntas klubbas igenom i slutet av det svenska ordförandeskapet.
– Programmets innehåll innebär i praktiken ett resande av murar – såväl yttre mot flyktingströmmar, som inre gentemot sociala upprorsstämningar, säger Patrik.
Genom samordnade massdeportationer och avtal med omgivande länder vill man leda kris- och krigs- flyktingar mot anläggningar utanför EU:s gränser.
Man vill även skydda ”den europeiska modellen”, det vill säga den nyliberala kapitalismen, mot de massrörelser som kan uppstå bland de arbetare och lågavlönade som tvingats betala för kapitalismens kris. Det handlar bland annat om att samordna övervakningen av datatrafik eller polis och militär vid exempelvis ett EU-toppmöte.

Den 14-16 oktober träffas EU:s konkurrenskraftsministrar på ett EU-toppmöte i Umeå. Pampar från hela Europa kommer att diskutera framtidens nedskärningar och privatisering­ar av vård, skola och omsorg.
Deltar på mötet gör exempelvis Volvos vd Leif Johansson och näringsminister Maud Olofsson (C) – samma Maud som har vägrat att träf­fa de Volvoanställda för att diskutera fabrikens osäkra framtid i Umeå.
Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!