Under 2009 har Sverige med Reinfeldt i spetsen axlat ordförandeskapet för ett EU i djup kris – såväl politiskt som ekonomiskt.
Sedan 1979 har valdeltagandet sjunkit med hela 20 procentenheter. Ett tydligt kvitto på det missnöje som finns bland arbetare och lågavlönade gentemot EU-etablissemanget.
Regeringens mål under ordförandeskapet är bland annat att jobba för en ny Lissabonstrategi.
Den tidigare tioårsplanen för Europas tillväxt, som antogs i Lissabon år 2000, hade som målsättning att göra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.
– I praktiken har det inneburit en nyliberal politik med utbredda privatiseringar och nedskärningar, säger Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
– Och mer av samma soppa är att vänta. De förslag som Reinfeldt och Borg driver innebär bland annat minskat skattetryck, nedskurna arbetsgivaravgifter samt ”hållbara offentliga finanser”, det vill säga upp- stramad budgetdisciplin som pressar fram nedskärningar.
– Träder Lissabonfördraget dessutom i kraft, kommer det att öka EU:s möjligheter att tvinga enskilda länder att öppna upp vård, skola, vattenförsörjning och kollektivtrafik för privatiseringar. Samt kraftigt beskära demokratin genom att överföra en stor del av den politiska makten till det överstatliga EU.
Riksdagens ställning kommer ”reellt sett urholkas i väsentlig grad”, medger Riksdagens lagråd.
En annan aktuell fråga under Sveriges ordförandeskap är det så kallade Stockholmsprogrammet. En femårig säkerhetsstrategi som förväntas klubbas igenom i slutet av det svenska ordförandeskapet.
– Programmets innehåll innebär i praktiken ett resande av murar – såväl yttre mot flyktingströmmar, som inre gentemot sociala upprorsstämningar, säger Patrik.
Genom samordnade massdeportationer och avtal med omgivande länder vill man leda kris- och krigs- flyktingar mot anläggningar utanför EU:s gränser.
Man vill även skydda ”den europeiska modellen”, det vill säga den nyliberala kapitalismen, mot de massrörelser som kan uppstå bland de arbetare och lågavlönade som tvingats betala för kapitalismens kris. Det handlar bland annat om att samordna övervakningen av datatrafik eller polis och militär vid exempelvis ett EU-toppmöte.
Den 14-16 oktober träffas EU:s konkurrenskraftsministrar på ett EU-toppmöte i Umeå. Pampar från hela Europa kommer att diskutera framtidens nedskärningar och privatiseringar av vård, skola och omsorg.
Deltar på mötet gör exempelvis Volvos vd Leif Johansson och näringsminister Maud Olofsson (C) – samma Maud som har vägrat att träffa de Volvoanställda för att diskutera fabrikens osäkra framtid i Umeå.
Robert Jansson