Expo: Hatet på frammarsch

2006-10-26 14:34:57
TIDNING
Titel: Hatet på frammarsch
Utgiven genom ett samarbete mellan Expo, Expressen & Natur och Kultur.
Hatet på frammarsch. Så lyder rubriken på den specialtidning om främlingsfientlighet, rasism och högerextrema grupper i Sverige som är resultatet av ett samarbete mellan Expressen, Expo och Natur och Kultur.

Expo är en privat forskningsstiftelse som grundades 1995 i syfte att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället och bedrivs på ideell grund.
År 2002 gav Expo ut boken ”Sverigedemokraterna från insidan”, byggd på information och fakta från den tidigare styrelseledamoten och partiorganisatören Tommy Funebo.
I tidningen Hatet på frammarsch kartläggs nazist- och rasiströrelsen, från nationalsocialistiska ”Furugårdare” och ”Lindholmare” i 1930-talets Sverige till dagens nazister och sverigedemokrater, man skriver också om främlingsfientliga partier och organisationer internationellt.
Genom att gå igenom ”hatets symboler”, från hakkorset till talet 88, så lyckas man på ett väldigt pedagogiskt sätt ge en världsomspännande bild av den fascistiska och nazistiska utvecklingen och dess grupperingar.

Vit makt-musiken

För många nazister är inkörsporten vit makt-musik. Musiken har sitt ursprung i skinnskallekulturen som växte fram i de engelska städernas arbetarkvarter på 1970-talet. Sångaren och förgrundsgestalten Ian Stuart Donaldson i bandet Skrewdriver, då även medlem i National Front, var den som i början på 1980-talet började bygga upp vit makt-musiken som politiskt vapen för att sprida propaganda.
Kort efter att Donaldson varit på besök i Sverige 1985 bildades band som Ultima Thule och Vit agression. Men det var inte förrän Bert Karlsson lät signera Ultima Thule 1993, samma år som Donaldson avled i en bilolycka, som vit makt-musiken i Sverige slog igenom. Ultima Thule placerade sig hösten samma år med tre skivor på listan över landets 20 mest säljande album och två år senare var Sverige det land som producerade mest vit makt-musik i världen.
Idag är musiken långtifrån 1990-talets stora vit makt-scen, men genom internet har musiken blivit alltmer tillgänglig. Idag lyssnar mer än var tionde ungdom i Sverige på vit makt-musk.
Från bomberjackor till slipsrasister. Så skildras sverigedemokraterna (sd) på en tidslinje från partiets bildande 1988 fram till idag. Sd bildades av medlemmar ur de nazistiska organisationerna Bevara Sverige Svenskt (BSS) och Sverigepartiet, men samlade snabbt aktiva från andra nazistgrupper, samt personer som till och med stridit för Tyskland under andra världskriget.

Avslöjande om sd

Sd kom att fungera som ett putsat valalternativ för rasister och nazister där man lagt hakkors och talet om en judisk världskonspiration åt sidan för att istället fokusera på skrämselpropaganda om massinvandringen.
Under 1990-talets början arrangerade sd flera nazistmarscher, som Engelbrektsmarschen och 30 november-marschen till Karl XII:s staty i Kungsträdgården, och tidslinjen visar på att kopplingarna till nazism var många.
När före detta centerpartisten Mikael Jansson blev partiordförande 1994 började en uppstädning som ledde till splittringar i partiet. Senast motsättningarna mellan att vara ett rasistparti med nazistiska rötter och samtidigt vilja framstå som ”rumsrena” ledde till uteslutningar och splittring var 2001. Då bildade de uteslutna medlemmarna Tor Paulsson och Anders Steen nationaldemokraterna (nd).
Men sverigedemokraterna är fortfarande rasistiska, vilket man klart och tydligt kan läsa i deras 33 punkter som Expo offentliggör i dokumentet om Sverigedemokraternas framgångar i valet. Bland de punkter för vilka olika regler sd vill ha för invandrare och svenskar kan man bland annat läsa att: invandrare inte ska få gifta sig förrän de är 24 år; förbud mot burka/nikab; inga fler moskéer på svensk mark; samt att utlänningar ska utvisas om de kritiserar Sverige. Partiordförande Jimmy Åkesson: ”Snattar en 15-åring ska hela familjen utvisas”.

Kampen förbigås

Tidningen är givetvis fattig på politiska analyser och exempel på antirasistisk kamp. Den historiska antirasistdemonstrationen som med en fredlig blockad hindrade nazisterna, anförda av sverigedemokraterna, att avsluta sin marsch vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården 30 november 1991 nämns kort. Men då framställt som att de kravaller som bröt ut var mellan nazister och demonstranter, och inte mellan nazister och polisen.
Likaså negligeras den antirasistiska kampen som förklaring till den stora vit makt-scenens tillbakagång. Istället förklaras trendvändningen av polisens nya inställning där man valt att ingripa och stoppa flera stora spelningar.
Men tidningen har verkligen lyckats skildra rasistiska och nazistiska grupper i Sverige, liksom internationellt, idag men också historiskt, utan att falla i ”name drop-fällan”. Genom att varva olika typer av dokument, reportage, intervjuer, tidslinje, krönika och svar på extremhögerns lögner i ”fyra myter om invandrare” lyckas man få en lättföljsam orientering i ett väldigt tungt ämne.

Beställ tidningen gratis genom att maila expo@expressen.se

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!