”F-n ta er politiker”

2017-03-01 20:09:11

foto: Public Domain
Nedskärningspolitikerna beslutar om fler bilfödslar.

I förra veckan så skedde till slut det som så många varnat för. En förlossning i en bil på väg mot BB i Ö-vik.

Paret var på väg från en by i närheten av Sollefteå mot BB i Ö-vik. De hann inte fram utan fick stanna efter vägen för att invänta ambulans. Den unga mamman Emma gav en känslosam TV-intervju efteråt och skriver i ett uppmärksammat facebookinlägg : ”Utan byxor och skor. Med navelsträngen hängandes och vår nyfödda i famnen får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Fan ta er politiker.”

Tack och lov slutade det lyckligt! 

Visst händer bilfödslar ibland, även när man har närmare till BB, men nedläggningen i Sollefteå har gjort att det blir fler som har långa avstånd och att antalet bilfödslar såklart kommer att öka. 

På lördagkvällen var vi många som hajade till under Melodifestivalen när låtskrivaren till Sara Vargas och Juha Mularis skymtade förbi med den nu klassiska t-shirten för Sollefteå sjukhus, vilket snabbt mötte stor uppmärksamhet. ”Vi sprider budskapet och kämpar för alla människors rätt till vård”, skrev låtskrivaren Lars Hägglund i ett Facebookinlägg.

Under den gångna veckan aviserade regionstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) och Eva Sonidsson, S-ordförande i Västernorrlands län, att de är beredda att pröva ”alternativa driftsformer” för Sollefteå sjukhus. 

De nämner som exempel både  ”Norrtäljemodellen”, en samverkansdrift mellan kommun, landsting och föreningar som ”Ådalen reser sig” intresserat sig för, och en privat entreprenad som Moderaterna vill se.

De säger båda att beslut om förstudie/utredning bör tas på nästa regionfullmäktige.

Det har ännu inte hörts om det planeras några protester den 8 mars i Sollefteå. Det vore annars ett bra tillfälle och vi vill uppmana BB och sjukhuskämparna i Ådalen att delta med någon form av protester på den internationella kvinnodagen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!