Fackeltåg mot utvisningar i Östersund

2017-12-13 23:16:17

foto: Andrew Herbert
Sigbritt Herbert talade för Rättvisepartiet Socialisterna.

Som en del av nätverket Vi står inte uts kampanj anordnades ett fackeltåg i Östersund mot utvisningar den 10 december. Såväl svenskar som afghanska ungdomar deltog.

Vi gick till Stortorget där Sigbritt Herbert från Rättvisepartiet Socialisterna var en av talarna. Hon tog bland annat upp att trots regeringens nya lagförslag att fler ska få stanna avstannar inte utvisningarna – tvärtom.
Sigbritt tog upp det faktum att majoriteten av ungdomarna hör till den hazariska folkgruppen. Hon jämförde hazarernas situation i dagens Afghanistan med judarnas situation i 1930-talets Tyskland.

Sigbritt talade också om Sveriges reaktion på 1930-talet och nu. Då fick man tyskarna att stämpla judarnas pass med ett rött J och idag kastar man utan vidare ut hazariska ungdomar. Hon undrade om man om 20 år kommer att skämmas över dagens politik så som man i dag skäms över 1930-talets politik gentemot judarna.
Sigbritt tog kortfattat upp situationen inne i Afghanistan, speciellt för de som utvisats dit. Hon avslutade med att uppmana de församlade att mejlbomba regeringen.

Protesterna kommer att fortsätta och intensifieras.
Nu har vi en liten grupp i Östersund som har kommit överens om att träffas och planera fortsatta protestaktioner i staden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!