Facken tar ton mot trängselskatten

2013-03-21 06:39:32

foto: Elias Theodorsson
– Protesterna mot trängselskatten måste vara utåtriktade och mobiliserande, samtidigt som kraven bör sträcka sig längre än till folkomröstning. Där har facken en avgörande roll att spela, säger RS-aren Johannes Lundberg.

På Kommunals sektion Idrott & Parks årsmöte, Göteborg, antogs under förra onsdagen en skrivelse mot den omdiskuterade trängselskatten. Skrivelsen/uttalandet hade rubriken: ”Kamp mot trängselskatten”.

Transportarbetareförbundet avdelning 3 har sedan tidigare antagit ett uttalande om hur trängselskatten slår orättvist, beroende på klasstillhörighet.

– Jag tror det är viktigt att facket ställer sig i täten i de politiska frågor som drabbar medlemmarna. Ilskan mot trängselskatten är stor. Det är i­dag den politiska frågan som diskuteras på arbetsplatserna, den får inte överlämnas till enfrågepartier eller rasister i fullmäktige, berättar Johan­nes Lundberg, som har skrivit och föredrog det uttalande som Kommu­nalsektionen antog.
Kommunal Idrott & Park, tidigare sektion 10 organiserar en blandad grupp arbetare från friskvårdsarbeta­re i idrott och föreningsförvaltningen till park och naturförvaltningen eller arbetare från de kommunala bolagen som Got Event och Liseberg AB.
Skrivelsen antogs i sin helhet, med endast ett tillägg i rubriken: ”För en folkomröstning”.
– Att skrivelsen antogs i den enighet den gjorde visar att det inte bara är en yrkeskategori som är emot, utan att det är fråga om ett otroligt brett motstånd. Om fler lokala fack följde, skulle nog samma enighet råda, säger Johannes Lundberg vidare.

Över 57 000
göteborgare har skrivit på för en folkomröstning om trängselskatten, vad säger du om det?
– Det är väldigt många som aktivt har tagit ställning i frågan, vilket är bra. Men det finns faror med kravet på en folkomröstning.

Hur tänker du då?
– För det första antar jag att en sådan omröstning bara är vägledande och att politikerna i slutändan gör som de vill.
– För det andra är det politikerna som lägger en rubrik vid eventuell omröstning och därmed kan göteborgarna komma att vilseledas.
– För det tredje är risken stor att om det skulle bli en folkomröstning förläggs den till den tredje söndagen i september 2014 och frågan riskerar därmed att drunkna i övriga val.
Johannes Lundberg som är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna har själv anordnat protester mot trängsel­skatten, men betonar den samlade fackföreningsrörelsens betydelse:
– 57 000 namn på ett papper väger inte riktigt lika tungt som 57 000 personer på Göteborgs gator. Protesterna från och med nu måste vara utåtriktade och mobiliserande, samtidigt som kraven bör sträcka sig längre än till folkomröstning. Där har facken en avgörande roll att spela.
– Trängselskatten bör ses som den lönesänkning den faktiskt är, med tusenlappar mindre per år för den som är i stort behov av bilen och facket borde samordna protester därefter.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!