”Facket får inte backa”

2010-04-21 15:44:12
När Offensiv träffar strejkan­de pappersarbetare i Munksund den 20 april utanför Pi- teå är det tydligt att enigheten är total – de vet vad striden handlar om och är inte beredda att backa.

Utanför grindarna till SCA:s pappers­bruk i Munksund står Per Nordkvist och Tommy Bergman strejkvakter.  Båda jobbar i vanliga fall på anläggningsservice.
– De enda som jobbar av de 230 LO-anslutna på fabriken är de som kör KVV-pannan som ger ånga till så­gen, och så några som sköter brandskydd och sånt, berättar Per Nordkvist.
Precis som alla vi träffar tvekar de inte om att striden är värd att ta.
– Bemanningsfrågan är den viktigaste, tycker Per Nordkvist.
– De förbund som har gjort upp tycker jag har sålt sig för billigt. Kravet på 2,6 procent är inte prutbart, sä­ger Tommy Bergman, som har jobbat i över 40 år på fabriken.

– Nog finns det pengar. SCA i Munkund gjorde en vinst på 108 miljoner kronor förra året, berättar Lars-Erik Samuelsson, som är elektriker och styrelseledamot i Pappers avdelning 158.
Stödet från allmänheten verkar de flesta tycka är hyfsat, men de stör sig på Svenskt Näringslivs agerande.
– Svenskt Näringsliv är och trampar i klaveret. De är ingen motpart till oss. Snart blandar väl sig Reinfeldt och Littorin i också. Svenskt Närings­liv ser sin chans nu med krisen och vem som styr i landet. De har låtit hyfsat svaga förbund gå ut först, de som haft problem i krisen, säger Stefan Lundqvist, vice ordförande för avdelningen.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!