Facket kräver kollektivtrafik åt alla

2015-06-24 16:03:41


– Detta drabbar de svagaste i samhället, medan målet måste vara att kollektivtrafiken ska vara till för alla, säger Jannis Konstantis, ordförande för Seko Tunnelbana klubb 111, till Offensiv som kommentar till avgiftshöjningen.

Protester väntar när landstingsfullmäktige tisdagen den 16 juni ska fatta beslut om en eventuell prishöjning av SL-kortet och föreslagna neddragningar av trafikeringen. Seko Tunnel-banan klubb 111, som representerar 1 400 arbetare, tänker delta och lyfta sina krav. Offensiv har talat med Jannis Konstantis, ordförande för klubb 111.

Seko Tunnelbanan klubb 111 har ofta tvingats ut i strid för sina arbetsvillkor. Tidigare var det Veolia som drev tunnelbanan och som bland annat angrep fackliga rättigheter. År 2009 förlorade det franska bolaget upphandlingen och MTR, från Hongkong, tog över. Men inget tycks ha blivit bättre.
I februari 2012 protesterade klubb 111 utanför MTR:s styrelsemöte bland annat mot försämrade arbetstider och andra arbetsmiljö-
problem.

– Våra arbetsmiljöproblem har inte blivit lösta, eller ändrats marginellt.
Däremot kunde vi rädda anställningarna för 14 av de 16 kundservicevärdar som hade varslats om uppsägning, berättar klubbordförande Jannis Konstantis.
År 2013 varnade Seko om allvarliga säkerhetsbrister i den spårbundna kollektivtrafiken och att anställda inte vågade rapportera om problemen av rädsla för att bli uppsagda. Konstantis menar att det har blivit något bättre, men att det fortfarande finns många som inte vågar rapportera missförhållanden.
I ett protestbrev daterat den 10 februari 2015 listar Seko klubb 111 flera av de problem som MTR:s vinstjakt har skapat: ”Trots att vi har personalbrist försöker man få de anställda att utföra samma mängd arbete som gjorts tidigare. […] MTR:s sätt att hantera och planera för sin personal medför att de anställda inte kan planera sin fritid. […] På förarsidan nyanställer MTR bara deltidare, trots att det finns behov av heltidare.”
”Vi anser att det behövs fasta nyanställningar med heltidare i alla yrken, förare, spärrexpeditörer, kundservicevärdar, lokalvårdare och administrativ personal”, kräver klubben.
Sekoklubben är starkt kritisk till privatiseringarna och vinsterna: ”Vi förstår inte varför vi, de anställda samt de som bor i Stockholm, ska betala för att MTR ska kamma hem miljoner för en verksamhet som vi själva driver och kan bättre än någon annan.”
Offensiv skrev i förra numret att MTR stadigt har ökat sin vinst under de senaste åren. I fjol uppgick vinsten till 90 miljoner kronor.

Alliansen i landstinget hotar med att höja priset för SL-kortet och samtidigt dra ner på trafikeringen. Seko klubb 111 lanserade kampanjen ”Kollektivtrafik för alla” i maj och kommer att sluta upp till den demonstration som planeras den 16 juni, dagen då landstinget fattar beslut om budgeten och kollektivtrafiken. Konstantis förklarar varför klubb 111 går emot den föreslagna avgiftshöjningen:
– Vi anser att detta drabbar de svagaste i samhället, medan målet måste vara att kollektivtrafiken ska vara till för alla.
Han menar att de besparingar som görs i slutändan kommer att bli vinster i fickorna på de privata bolagen som driver kollektivtrafiken.
– Kollektivtrafik, liksom alla viktiga funktioner i samhället, måste ägas av folket. På det sättet kan man förbättra arbetsmiljön, säkerheten och så vidare. Det ska vara samhälleligt ägt, utan krav på vinst, avslutar Jannis Konstantis.
Demonstrationen den 16 juni kommer att inledas på Norrmalmstorg kl 15.00, med avmarsch mot landstingshuset där protestaktionen kommer att påbörjas ungefär kl 16.30.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpar för att mobilisera allmänheten till protesten och kommer även att överlämna en namninsamling mot prishöjningen av SL-kortet, som hittills har samlat ungefär 6 000 namn, till landstingspolitikerna.
Dessutom kommer RS att ha flera offentliga möten om kollektivtrafiken och miljökampen inför demonstrationen. ■

DEMOANNONS:

Demonstrera 16 juni: Stoppa höjningen av SL-kortet – kollektivtrafik för alla
Norrmalmstorg kl 15.00, vid landstingshuset kl 16.30

MÖTESANNONS:

HÖJ INTE SL-KORTET
Rättvisepartiet Socialisterna anordnar öppna möten mot höjningen av SL-kortet och mot de drakoniska nedskärningarna på kollektivtrafiken i Stockholmsregionen.
JORDBRO: Onsdag den 10 juni kl 18.30, Föreningen Träffen, Moränvägen 3

DALEN: Onsdag den 10 juni kl 18.30, Åsgärdevägen 75 (T-bana Sandsborg)

HÖGDALEN: Torsdag den 11 juni kl 19.00, Trollesundsvägen 86

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!