Fackinternationalen PIS: Stöd klimatstrejkerna 15 mars

av Arne Johansson

Greta Thunberg inspirerar även PSI, fackinternationalen. Men från de svenska facken är det tyst (foto: Robert Bielecki).

PSI (Public Services International, en av världens största fackliga federationer) uppmanar på sin hemsida sina medlemsförbund att ställa sig på rätt sida i historien och stödja den globala elevstrejken för klimatet den 15 mars. Men från de svenska medlemsförbunden Kommunal, Seko, Transport, Vision, Vårdförbundet och SSR hörs inte ett ljud i frågan. 

”16-åriga Greta Thunberg från Sverige inspirerar en global rörelse för kollektiva åtgärder mot klimatförändringarna, genom att använda ett av fackföreningarnas äldsta metoder. Hon strejkar”, skriver PSI och fortsätter: ”Den 15 mars 2019 kommer hundratusentals ungdomar i städer runt om i världen att delta i en global klimatstrejk. (…)

De har bett ’vuxna’ att gå med dem. De säger att de inte kommer tillbaka förrän regeringarna vidtar de åtgärder som behövs. Vi kan visa dem och världen att fackföreningarna ligger på rätt sida i historien, att vi kommer att gå med i folkrörelser för att återställa demokratin. Kampen mot klimatåtgärder är en kamp för att sätta människor före vinster. Det finns ingen Planet B, och det finns ingen tid kvar.

• Samarbeta med studentaktivisterna som organiserar strejken i ditt område.
• Anta ett fackligt stöduttalande för strejken.
• Prata med era unga arbetare
• Prata med media om varför din fackförening / medlemmar stöder eleverna.”

Om de fackförbund som har makten att stanna samhället skulle ta denna lysande uppmaning på allvar skulle halva segern för klimatet redan vara vunnen. Istället är deras tystnad ett av de största hindren.

Offensiv har sökt flera av förbunden, men endast lyckats få en kommentar från ett, om än det allra största medlemsförbundet.

Kommunals internationella sekreterare Anders Jonsson bekräftar för Offensiv att förbundet har fått uppmaningen från PSI:s internationella ledning och att Kommunals ordförande Tobias Baudin sitter i PSI:s styrelse. Men från honom har det inte hörts ett pip.

– Det finns inte på agendan för Kommunal att stödja politiska strejker. Det är inte vårt sätt att jobba, säger Anders Jonsson.

Kommunals internationella sekreterare beundrar Greta Thunberg och tycker att det är jättebra att ungdomar sätter press på politikerna, något som verkligen ökar trycket att något ska hända.

Betyder det att Kommunal i alla fall kan stödja elevernas klimatstrejk?
– Nej, att strejka kan vi inte stödja.

Om det beskedet står sig har Kommunals ledning enligt sin egen fackliga international ställt sig på fel sida av historien. Låt oss hoppas att medlemmarna förstår nödvändigheten att snarast ändra på detta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!