Facklig kamp mot rasism

2015-08-26 14:02:45

foto: Natalia Medina
Det behövs protester även från fackligt håll mot den rasistiska flyktingpolitik som drivs av bl a SD.

LO-toppens förslag om samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna för att stoppa SD visar att LO-toppen tyvärr är helt vilse. Det är just den gemensamma högerpolitiken från de etablerade partierna som gynnar SD.

En mätning från YouGov i Metro i förra veckan visade att Sverigedemokraterna skulle vara största parti med 25,2 procent. Även om mätningsmetoderna inte var de vanliga ledde det till en ny våg av debatter om hur SD ska stoppas.
LO:s vice ordförande Tobias Baudin sade sig vara oroad och föreslog ”att regeringen borde sätta sig ner med Moderaterna för att komma överens om en migrationspolitik.” Detta trots att S och M är de partier som är mest lika i fråga om flyktingpolitiken och som tillsammans bär ansvaret för denna politik.
Att sommarens politiska debatter bland politiker, på ledarsidor och sociala media dominerats av högerinlägg om ”migrationspolitiken” är i första hand ett resultat av tystnaden från LO.

För de flyktingar som kommer till Sverige och EU måste fackföreningarna ställa krav på:

  • Kommunerna måste få de pengar som behövs för boende och utbildning.
  • Stopp för privata profitörer att driva flyktingförläggningar.
  • Avtalsenliga löner och villkor.
  • Försvara rätten till asyl.

Att ställa dessa krav innebär också att stå för en kursändring i hela politiken: att offentliga sektorn
måste rustas upp, privatiseringarna stoppas och villkoren på arbetsplatserna förbättras. Det betyder att
verkligen ta strid, inte att be ett antal politiker att förhandla med varandra.
LO behöver förstå att SD:s uppgång beror på fler frågor än flyktingmottagande och EU-migranter. SD parasiterar på hela den politiska utvecklingen under lång tid. LO, liksom hela vänstern, måste ha ett program mot arbetslösheten, nedskärningarna och klyftorna. Sanningen idag är att S-MP-regeringen inte inneburit någon verklig kursändring från Alliansens politik.

SD:s rasism är ett hot. Den riskerar att splittra när det är gemensam kamp som behövs. Den riskerar att uppmärksamheten och debatten i tv, tidningar och på nätet fortsätter att enbart handla om ”migration”. Samtidigt döljs SD:s egen högerpolitik – kom ihåg att SD i december röstade för Alliansens budget.
Inom de traditionellt borgerliga partierna – särskilt KD och M – finns idag starka krav på en anpassning till SD. Men lärdomen från de övriga nordiska länderna är att minskad invandring och hårdare krav på flyktingar enbart gynnar rasistpartierna.

LO har alla skäl att delta i kampen mot SD. I en annan mätning förra veckan – från etablerade Sifo – blev SD största parti i kategorin arbetare och stöddes av 17,8 procent av alla väljare, det högsta resultatet någonsin. Skillnaden mellan män och kvinnor var fortsatt stor – SD hade 22 procent bland män och 10,5 bland kvinnor.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att det krävs kamp mot rasism och mot högerpolitik för att stoppa SD. Fackföreningarna, kämpande nätverk och organisationer, vänster- och gräsrotsorganisationer behövs i den kampen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!