Facklig protest mot Skånetrafikens nedskärningar

Att Skånetrafiken skär ner och minskar antalet resor, samtidigt som allt fler behöver åka kollektivtrafik, har mötts av protester (Foto: CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 16 augusti genomfördes Skåne­trafikens planerade nedskärningar av kollektivtrafiken i Skåne. Motivet är enligt Skånetrafiken att färre reser kollektivt på grund av coronakrisen, vilket har lett till minskade intäkter. 

125 busschaufförer på det privata företaget Nobina är uppsagda och ytterligare 150 tvingas gå ner i tjänst; från 100 procent till 80 procent. På det privata bussföretaget Bergkvara Buss är 120 chaufförer varslade om uppsägning. Arriva AB, som driver tågtrafiken på uppdrag av Region Skåne, har korttidspermitterat 120 anställda. 
Såväl Kommunal som Seko, statliga facket ST och Saco-facket har protesterat mot uppsägningarna och varslen. Facken hävdar att nedskärningarna kommer att leda till sämre kollektivtrafik, ökad stress på de kvarvarande chaufförerna och tågpersonal, sämre arbetsmiljö och ökad risk för större trängsel och därmed ökad smittspridning. 
Men för både de privata bolag som bedriver kollektivtrafiken i Skåne samt för Skånetrafiken och Region Skåne går vinst före människors hälsa och rätten till arbete.

Den 16 augusti började skolorna igen efter sommarlovet, universiteten öppnar upp efter stängning och de flesta har återgått till arbetet efter semester. Detta innebär flera resande med tåg och bussar. 
Fredagen den 21 augusti protesterade både Kommunal och SECO utanför Malmö Central mot nedskärningarna. Under två timmar hölls en manifestation med plakat och banderoller. På dessa stod bland annat ”Många tåg = mindre corona”, ”Många bussar = mindre corona” samt ”Neddragning är aldrig smart”.
Nu behöver kampen intensifieras. Flera och större manifestationer mot nedskärningarna och uppsägningarna är ett måste.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer fullt ut busschaufförernas och tågpersonalens kamp för att behålla sina jobb. De privata företagens utnyttjande av coronakrisen måste stoppas. 
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att all vinstdrivande privat verksamhet övergår i offentlig regi omedelbart.
• Avgiftsfri kollektivtrafik för alla.
• Inga uppsägningar eller lönesänkningar med coronaviruset som ursäkt.
• Mobilisera fackföreningarna och deras medlemmar för att stoppa uppsägningar och nedskärningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!