Fackligt aktiva mot regeringens flyktingpolitik

2016-05-11 11:36:39

foto: Natalia Medina
Petri Myllykoski, fackligt aktiv i Kommunal och medlem i RS.

Tre fackligt aktiva har skrivit ett uttalande mot angreppen på asylrätt och kollektivavtal efter S-MP-regeringens svek i flyktingfrågan.

De som har skrivit uttalandet mot regeringens migrationspolitiska förslag är Gunnar Westin från Seko, Kent Renen Johansson från Byggnads och Petri Myllykoski från Kommunal, alla tre förtroendevalda inom sina förbund.
Uttalandet, som har fått stöd av ett antal fackligt förtroendevalda i minst sju olika förbund, tar bland annat upp om hur regeringens politik är en attack på såväl  flyktingar som arbetare.
Tillfälliga uppehållstillstånd kommer att göra det svårare för många att få en riktig anställning, samtidigt som det är det de behöver för att få förlängda uppehållstillstånd.
Lönerna dumpas för att ”hjälpa” flyktingarna, vilket leder till att arbetare ställs mot arbetare och kraven på kollektivavtal sänks eller finns inte alls på de arbeten som ges till flyktingar, vilket leder till försämrade arbetsvillkor för alla.

Uttalandet avslutas med:
”Arbetarrörelsen har en stolt tradition av att värna en generös och human flyktingpolitik. Nu trampar regeringen på den traditionen. Att vi inte skulle ha råd att ta emot flyktingar är lika falskt som att Sverige i höstas stod inför en ’systemkollaps’.
Givetvis innebär det ett åtagande och en stor ansträngning att ta emot ett stort antal flyktingar på kort tid.
Två saker måste till för att lyckas: För det första krävs ett flyktingmottagande i offentlig regi, utan profitörer som försöker tjäna pengar på flyktingar, och ett mottagande där alla kommuner är med och hjälper till. Det andra som krävs är ett offensivt investeringsprogram för att bygga ut utbildning, bostäder och välfärd. Det behövs för integrationen, och det behövs för samhället överhuvudtaget.
Det är genom kombinationen av de här två sakerna som samhällsekonomin kommer att tjäna på en fortsatt solidarisk flyktingpolitik.
Det är detta exempel Sverige måste vara om vi som nation ska kunna påverka den alltmer restriktiva och flyktingfientliga opinion som nu är på frammarsch i EU.
De aktuella migrationspolitiska förslagen, som kommer att försvåra ytterligare för såväl krigets offer som för samhällets solidariska krafter, borde slängas i papperskorgen.”

Beställ och sprid uppropet!
Mejla: gunnar.westin@seko.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!