
”Uppror mot Mona på första maj” löd rubriken över hela tidningens förstasida, följt av två helsidor inne i tidningen under rubriken ”Protesten mot Mona”.
De tre initiativtagare som Aktuellt intervjuade den 1 maj – Bo Larsson, ordförande för tusen metallarbe- tare på ABB i Västerås, Christer Lindsjö, gruppordförande på Volvo Tuve, och Dennis Bäckman, avdelningsordförande för Pappers avdelning 86 vid ABB Figeholm – stack inte under stol med sin uppfattning att Wanja Lund- by-Wedin och Mona Sahlin borde avgå efter den senaste tidens affärer och odugliga opposition. I uppropet manas facken att välja ”ledare på alla nivåer som är beredda att kämpa för och dela sina medlemmars villkor”.
Men de är samtidigt tydliga med att uppropet framförallt syftar till en massiv opposition mot kapitalismens kris och all högerpolitik.
– Det går inte att fortsätta på det här viset, då får vi dras med den här regeringen i ytterligare fyra år. Mina medlemmar är jävligt oroliga för valet nästa år och upprörs över Wanja Lundby-Wedins alla styrelseuppdrag med 1,5 miljoner i lön och arvoden, säger Bo Larsson till Offensiv.
Så vad ska facket göra?
– Ja, vi måste som uppropet säger mobilisera massorna och sluta lägga oss på rygg, säger han.
En annan av intiativtagarna, Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö i Kiruna, talade själv på 1 maj i hembyn Pajala inför 200 demonstranter, dubbelt så många som normalt.
– Jag var ju tvungen att säga vad folk ville höra och tufsa till LO lite, säger han och skrattar.
Även Norrländska Socialdemokraten uppmärksammar att Rantakyrös tal till stor del handlade om det fackli-ga uppropet.
– Fackföreningsrörelsen har inte råd med fler skandaler. Nu måste vi upp på barrikaderna i gammal god stil, sa han i sitt tal där han också manade till större fackligt engagemang i det politiska livet.
Harry Rantakyrö har hittills bara stött på positiva omdömen om uppropet bland gruvarbetarna och andra.
Både kommentarer i pressen och LO-ledningens reaktioner visar att uppropet tas på allvar. ”Det spelar ingen roll vad tidningarna skriver, utan det som verkligen känns där uppe är när det pressas på från basplanet, från de här människorna. Det är när de agerar som det händer något”, citeras Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten i Expressen.
Även Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin, som raljerar över att ”flera av undertecknarna har bakgrund i olika trotskistiska partier”, menar att kritiken, ”hur märkligt det än kan verka”, kan stärka S-ledningen genom att ”politiken vässas”.
Hur uppropet kommer att hanteras av LO är för tidigt att säga.
Dennis Bäckman, som själv är socialdemokrat, utsattes på första maj i Oskarshamn för en utskällning från talarstolen av Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg.
– Det har brett ut sig en socialdemokratisk kannibalism som tar sig uttryck i att vissa i arbetarrörelsen för- söker käka upp sina egna ledande företrädare, sa Sandberg.
Bäckman känner dock starkt stöd av Pappers medlemmar, som aldrig tillfrågades innan samme Sandberg först av alla LO:s förbundsordföranden uttalade sitt stöd för LO-basen.
Wanja Lundby-Wedin har själv reagerat försiktigare. Hennes första reaktion var att lova ta kontakt med ini- tiativtagarna denna vecka.
Dennis Bäckman och Harry Rantakyrö säger till Offensiv att de hoppas på ett möte mellan så många av initiativtagarna som möjligt och LO-toppen innan nästa veckas LO-representantskap den 12 maj, som ska handla om LO:s krav på krispolitiken.
– Varför är det så tyst? Varför kan inte LO gå ut i en generalstrejk mot krisen och mot arbetsgivarnas attacker när riksdagen öppnar, säger Dennis Bäckman till LO-Tidningen.
Det är i vår 17 år sedan en facklig gräsrotskampanj med starkt stöd av Offensiv lyckades övertyga LO-ledningen om att utlysa en landsomfattande protestdag när riksdagen öppnade den 6 oktober, mot den då nya Bildtregeringen. 200 000 i hela landet deltog, enligt LO:s egna uppgifter, vilket gav nytt råg i ryggen till hela fackföreningsrörelsen.
Det är dags att åter visa den kollektiva fackliga styrkan.
Arne Johansson
Upprop till kamp
”Nu får det vara nog av reträtter och handlingsförlamning. Vi kan inte längre låta oss hunsas av en arrogant högerregering och giriga direktörer och kapitalister som kan gömma sig bakom en oduglig facklig och politisk opposition mot finans- och kvartalskapitalismens djupa kris”. Så inleds Upprop till kamp mot kapitalismens kris och massarbetslöshet – för kämpande och demokratiska fack.De konkreta kraven lyder:
att gå ut till aktivt försvar för varje hotat jobb – mot alla massuppsägningar inom såväl industrin som kommuner, landsting och stat;
att maximal kraft måste sättas bakom kraven att företagen ska vidta andra åtgärder än uppsägningar, att a-kassan återställs fullt ut, att garantier ges till de arbetslösa – inte bankdirektörer, att rättvisa skipas – nej till chefsbonusar, fallskärmar, jättepensioner och fantasilöner;
att samhället tar över taktpinnen från den kapitalistiska marknaden;
att krisen måste bekämpas med krav på massiva statliga investeringar för arbete åt alla och en planerad klimatomställning av både industrin, bostäderna och transporterna;
att redan nu – tillsammans med alla som vill delta – förbereda en landsomfattande protestdag mot kapitalismens kris och all högerpolitik för jobben, välfärden och klimatet när riksdagen öppnar den 15 september;
att välja fackliga ledare på alla nivåer som är beredda att kämpa för och dela sina medlemmars villkor.”
Uppropet i PDF-format finns bl a på Offensivs hemsida www.socialisterna.org